Coriolanus

12/3 kl 21.00 Tema: Udda

Storbritannien, 2011. Regi: Ralph Fiennes. Manus: John Logan, William Shakespeare. Foto: Barry Ackroyd.

I rollerna: Ralph Fiennes (Caius Martius Coriolanus), Gerard Butler (Tullus Aufidius), Brian Cox (Menenius), Jessica Chastain (Virgilia), Vanessa Redgrave (Volumnia). Längd: 123 min.

 

Coriolanus ligger knappast i tio-i-topp bland Shakespeares mest älskade och spelade verk. Faktum är att jag inte hade hört talas om pjäsen förrän jag sprang på den här filmatiseringen, där skådespelaren Ralph Fiennes gör sin regidebut.

Denna tragedi baseras på levnadsödet för en romersk general, som efter att ha blivit hjälte i Rom ger sig in i politiken, dock utan samma framgång. Efter att ha hamnat på kant med den rådande regimen söker han upp sina forna fiender för att ta hämnd.

Det hela låter en smula svårsmält, och det blir väl inte direkt lättare av att Fiennes har valt att behålla originaltexten som den är, utan att försöka modernisera och tillrättalägga. Scenografin är dock helt modern och associerar till krigsskådeplatserna under sammanbrottet av forna Jugoslavien.

Det tar lite tid att vänja sig vid att se personer springa omkring som nutida militärer, samtidigt som de uttrycker sig med ”thy” och ”thee och ”thou”. Halvvägs in i filmen möter Ralph Fiennes sin forna fiende, spelad av Gerard Butler, och utbrister:

”Know thou, I loved the maid I married, never man sighed truer breath. But that I see thee here, thou noble thing… more dances my rapt heart than when I first my wedded mistress saw bestride my threshold.”

Scenen är så laddad att den ger både rysningar och tårar i ögonen, och rätt vad det är är det som att dammlagret i språket är som bortblåst.

I grunden är det här, som så många andra av Shakespeares pjäser, en tidlös historia som handlar om en bromance och om en man som tvingas kompromissa med sina ideal när han möter den bistra verkligheten. Men den har också aktualitet som en kommentar om medielogiken och villkoren som kändisar lever under. Det krävs bara ett litet felsteg, några ord som är mer ärliga än beräknande för att den som tidigare var en hjälte ska förvandlas till folkets fiende, som bespottas och hånas på Twitter.

JE