Varg

5/3 kl 21.00 Tema: Svensk landsbygd

Sverige, 2008. Regi: Daniel Alfredson. Manus: Kerstin Ekman. Foto: Jörgen Persson. Klipp: Håkan Karlsson. Musik: Adam Nordén.

I rollerna: Peter Stormare (Klemens), Robin Lundberg (Nejla), Rolf Degerlund (Mats), Marie Delleskog (Anita), Gustav Kling (Pe Nisj), Inga Sarri (Risten). Längd: 95 min.

 

I västra Jämtland nära gränsen mellan Sverige och Norge lever renskötaren Klemens, som är ensamvarg och lever själv i ett hus vid samhällets utkant. Klemens’ kontakt med lokala byn går via hans systerson Nejla som ser upp till Klemens. Nejlas mamma är skeptisk inför sonens framtidsplaner som renskötare, och anser att Klemens har dåligt inflytande på honom. En dag dyker en varg upp bland Klemens’ renflock på fjället. Efter att flera renar hittats döda vill Klemens med Nejlas hjälp försöka få bukt med hotet. Men mitt i tumultet av utdrivandet råkar vargen förolyckas och snart väntas rättegång.

Filmens ämne och terräng känner åskådaren igen hos författaren Kerstin Ekman som också skrivit filmens manuskript. Historien baseras på en del ur hennes roman Skraplotter som är den tredje och avslutande boken i trilogin Vargskinnet. Regissören Daniel Alfredson och Ekman har samarbetat tidigare vid Alfredsons utmärkta TV-filmatisering av Ekmans roman Dödsklockan som även där kretsar kring de jämtländska skogarna.

Varg kan vid första anblicken endast ses som en ”rättegångsfilm” i ett närapå hollywoodskt format. Men filmen är mer mångbottnad än så och innehåller flera genomgående teman: generationsklyftor och förhållandet mellan föräldrar och barn. Det handlar om enslingens ovilja att anpassa sig till det etablerade samhället, och den klassiska duellen mellan dessa två ”vargar” – Klemens och djuret.

Alfredson var innan premiären tydlig med att filmen inte skulle bli ett inlägg i vargdebatten, utan att det främst är en film som kretsar kring personer som lever i glesbygden. Dock är utrotningshot ett centralt tema och utgör fara för både vargen och Klemens’ identitet som renskötare. Det är en norrländsk västernfilm kretsande kring överlevnad och dess villkor.

EB