Filmer visade våren 2013

Torsdagsserien

 • 21/2 kl 19.00 Mannen från Le Havre [Nordiska grannar]
  (Le Havre) Finland, Frankrike, Tyskland 2011. Regi: Aki Kaurismäki. Längd: 93 min.
  [Artikel]
  Det finska svårmodets mästare är tillbaks. I Mannen från Le Havre har Helsingfors bytts mot franska hamnkvarter, men filmen bär ändå klart och tydligt Aki Kaurismäkis signum. Vi möter den fattiga skoputsaren Mari, hans dödssjuka fru Arletty och den unge båtflyktingen Idrissa i en vacker saga om människans inneboende godhet. Vilket inte är så allvarstyngt som det låter. Här finns gott om kärv humor, svängig rock’n roll och dessutom en lustig ananas.

 • 21/2 kl 21.00 Sunset Boulevard [Filmskapande på film]
  (Sunset Blvd.) USA 1950. Regi: Billy Wilder. Längd: 110 min.
  [Artikel]
  ”We didn’t need dialogue. We had faces!” Manusförfattaren Joe Gillis hittas död i en swimmingpool. Flytande med ansiktet ner berättar han sin historia som utspelar sig i Hollywood mot slutet av 1940-talet, med referenser tillbaka till stumfilmstiden och den enorma dyrkan den tidens stjärnor var föremål för.

 • 28/2 kl 19.00 Barnet [Bröderna Dardenne]
  (L’Enfant) Belgien, Frankrike 2005. Regi, manus och produktion: Jean-Pierre och Luc Dardenne. Längd: 95 min.
  [Artikel]
  Brunos liv går ut på att fiffla och bedra. Ingenting är heligt. Så när tjejen han sällskapar med kommer med ett nyfött barn som han ska vara far till dröjer det inte länge innan får en idé. Sälj ungen på adoptionsmarknaden – det går ju alltid att göra en ny.

 • 28/2 kl 21.00 Repet [I ett rum]
  (Rope) USA 1948. Regi: Alfred Hitchcock. Längd: 80 min.
  [Artikel]
  I ett rum, till synes i en enda tagning, berättar Alfred Hitchcock historien om ett brutalt mord, resultatet av ett perverst experiment.

 • 7/3 kl 19.00 Prinsessan Mononoke [Studio Ghibli]
  (もののけ姫, Mononoke-hime) Japan 1997. Regi: Hayao Miyazaki. Längd: 134 min.
  [Artikel]
  Ashitaka kämpar mot en förbannelse som, om han inte lyckas häva den, kommer att ta över hans väsen. I sin kamp stöter han på Prinsessan Mononoke. Hon är uppfostrad av vargar och har valt djurens sida i kriget mot människorna. Ännu en fantasieggande och mäktig film från animationsmästarna i studio Ghibli som gett oss filmer som Spirited Away, Det levande slottet och Min granne Totoro.

 • 14/3 kl 19.00 Sven Klangs kvintett [Musikens kraft]
  Sverige 1976. Regi: Stellan Olsson. Längd: 114 min.
  [Artikel]
  Berättelsen om ett dansband i 1950-talets Skåne som leds av den auktoritäre Sven Klang som vet ”vad folk vill ha”. En dag kommer jazzmusikern Lasse in i bandet och saker och ting ställs på ända. En film som på typiskt 70-talsmanér ställer frågan om vem som skall bestämma över arbetet och dess frukter. Det är en hyllning till kollektivet med mycket musik av och med Musikteatergruppen Oktober.

 • 14/3 kl 21.00 This is Not a Film [Filmskapande på film]
  (In film nist) Iran 2011. Regi: Jafar Panahi. Längd: 75 min.
  [Artikel]
  Den iranske filmaren Jafar Panahi dömdes till 6 års fängelse och 20 års yrkesförbud. Men som den filmare han är låter han inte detta tysta honom. Filmen gjordes i hemlighet i hans bostad, medan han befann sig i husarrest, med hjälp av en enkel videokamera och en mobiltelefon och smugglades därefter ut ur Iran på ett USB-minne gömt i en kaka för att visas på Cannes-festivalen. Den här dokumentären är inte bara en gripande manifestation för yttrandefriheten. Den är också oväntat rolig och ger en intressant inblick i tankevärlden hos en passionerad filmmakare.

 • 21/3 kl 19.00 Oslo 31 Augusti [Nordiska grannar]
  (Oslo, 31. august) Norge 2011. Regi: Joachim Trier. Längd: 95 min.
  [Artikel]
  34-årige Anders har äntligen fått permission från drogrehabiliteringen. Vi följer honom under en dag i Oslo där han förutom att gå på en anställningsintervju söker upp gamla vänner och förlorade kärlekar. Efterhand infinner sig den ofrånkomliga frågan; är detta ett liv som är värt att leva? Norges egen Trier följer upp den hyllade debuten Repris med detta starka drama som belönades med bronshästen på Stockholms filmfestival 2012.

 • 21/3 kl 21.00 Legender från övärlden [Studio Ghibli]
  (ゲド戦記, Gedo senki) Japan 2006. Regi: Gorō Miyazaki. Längd: 115 min.
  [Artikel]
  När drakarna börjar visa sig i människovärlden är det något som inte står rätt till. Filmen bygger på Ursula Le Guins berättelser.

 • 28/3 kl 19.00 Nattvardsgästerna [Bergman 50 år senare]
  Sverige 1963. Regi: Ingmar Bergman. Längd: 81 min.
  [Artikel]
  När prästen tappar tron berör det församlingen på djupet. Filmen är den andra i Bergmans trilogi med tro som tema, vilken föregicks av Såsom i en spegel och efterföljdes av Tystnaden.

 • 28/3 kl 21.00 Sonen [Bröderna Dardenne]
  (Le fils) Belgien, Frankrike 2002. Regi: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne. Längd: 103 min.
  [Artikel]
  Bröderna Dardenne tar realismen till nya höjder och djup i skildringen av snickaren Olivier och hans lärling Francis, som är lite egen.

 • 4/4 kl 19.00 Quadrophenia [Musikens kraft]
  Storbritannien 1979. Regi: Franc Roddam. Längd: 117 min.
  [Artikel]
  Mods och Rockers i 1960-talets England i en film fylld med musik med bl.a. The Who. Om Jimmy som är en ung rebell utan mål i konflikt med sig själv och samhället ända till de desperata slutet.

 • 4/4 kl 21.00 Nader och Simin [Iransk film]
  (Jodaeiye Nader az Simin) Iran 2011. Regi: Asghar Farhadi. Längd: 123 min.
  [Artikel]
  Om du råkar förknippa iransk film med filosofiska släktkrönikor och vajande olivträd får Nader och Simin dig dig snabbt att tänka om. Berättelsen om det äkta paret som separerar – och de moraliska dilemman som följer – är modern, rapp och högst allmängiltig. Likt en iransk Mike Leigh skildrar Ashgar Farhadi samhället och dess orättvisor genom att fokusera på människorna som befolkar det, och han gör det med samma känsla för lågmäld vardagsdramatik som sin brittiske kollega.

 • 11/4 kl 19.00 Buried [I ett rum]
  Spanien 2010. Regi: Rodrigo Cortés. Längd: 95 min.
  [Artikel]
  Lastbilschauffören Paul vaknar upp i en mardrömssituation. Han är levande begravd i en kista. Han vet inte hur djupt ner han är, var han befinner sig eller vem som hållit i spaden. Allt han har till sin hjälp för att ta sig ut är en tändare och en mobiltelefon. En riktig nagelbitare av det klaustrofobiska slaget.

 • 11/4 kl 21.00 Förbjuden kärlek [Iransk film]
  (Circumstance) Frankrike, USA, Iran 2011. Regi: Maryam Keshavarz. Längd: 107 min.
  [Artikel]
  Maryam Keshavarz debutfilm Förbjuden kärlek handlar om just det. Astafehs storebror har gått med i Teherans sedlighetspolis samtidigt som hon har ett hemligt förhållande med Shireen.

 • 18/4 kl 19.00 Singin’ in the Rain [Musikens kraft]
  USA 1951. Regi: Gene Kelly och Stanley Donen. Längd: 99 min.
  [Artikel]
  Stumfilmsepoken är slut och nu är det ljudfilm, musik och röster, röster, röster som gäller. En tidlös klassiker om en brytpunkt i populärkulturens historia och en lysande musical.

 • 18/4 kl 21.00 Möte i Toscana [Iransk film]
  (Copie Conforme) Frankrike 2010. Regi: Abbas Kiarostami. Längd: 106 min.
  [Artikel]
  En brittisk författare befinner sig i italienska Toscana för att lansera sin senaste bok, där han diskuterar hur kopior i konsten förhåller sig till originalet. Han möter en kvinna och tillsammans ger de sig av på en utflykt. Vartefter deras samtal utvecklas infinner sig en osäkerhet. Är deras förhållande verkligen vad det tycks vara? Är det ett original eller en kopia? Denna film innehåller mer djup och tanke än det vackra vykort som den svenska titeln antyder.

 • 25/4 kl 19.00 The Artist [Filmskapande på film]
  Frankrike, Belgien, USA 2011. Regi: Michel Hazanavicius. Längd: 100 min.
  [Artikel]
  Mångfaldigt prisbelönad, svartvit, näst intill stumfilm från 2000-talet. En film om den kulturella krocken som uppstod runt 1929 då ljudfilmen slog igenom på allvar och stumfilmen som medium blev ett minne blott. Detta gällde även de stora stjärnorna som inte klarade av övergången till det nya mediet. I The Artist har man skapat ett helt referensbibliotek till den amerikanska filmhistorien. Det är en metafilm värd namnet, helt skapad ur sin egen kontext.

 • 25/4 kl 21.00 Tolv edsvurna män [I ett rum]
  (Twelve Angry Men) USA 1957. Regi: Sidney Lumet. Längd: 96 min.
  [Artikel]
  Instängda i juryrummet ska de besluta om liv och död. Elva vill död, en vill liv. Tätt drama av rättegångsfilmernas mästare Sidney Lumet.

 • 2/5 kl 19.00 A Royal Affair [Nordiska grannar]
  (En kongelig affære) Danmark 2012. Regi: Nikolaj Arcel. Längd: 137 min.
  [Artikel]
  Detta välgjorda och påkostade danska kostymdrama bygger på verkliga händelser i Danmark under 1700-talet. Det är historien om den engelska prinsessan Caroline Mathilde som inleder en kärleksaffär bakom ryggen på sin sinnessjuka make, kung Christian VII, bekant för den svenska publiken genom P.O. Enquists roman Livläkarens besök. Filmen fick en Oscarsnominering för kategorin Bästa utländska film.

 • 9/5 kl 19.00 8½ [Filmskapande på film]
  Italien 1963. Regi: Federico Fellini. Längd: 132 min.
  [Artikel]
  Efter Det ljuva livet drabbades Fellini av skrivkramp. Lösningen på problemet? Att göra en film om en regissör som drabbas av skrivkramp. Fellinis 8½:e film i ordningen anses av många vara hans allra bästa. Ett förvirrande och drömlikt mästerverk om skapandets vedermödor.

 • 16/5 kl 19.00 Spirited Away [Studio Ghibli]
  (千と千尋の神隠し, Sen to Chihiro no kamikakushi). Japan 2001. Regi: Hayao Miyazaki. Längd: 125 min.
  [Artikel]
  På väg till sitt nya hus kör 10-åriga Chihiros familj vilse och vandrar in genom en förtrollad port till något som liknar ett folktomt nöjesfält. Efter att ha förätit sig i ett av stånden förvandlas Chihiros föräldrar inför hennes förskräckta ögon till grisar. När mörkret faller intas nöjesfältet av spöken, andar och sagovarelser. För att lösa sina föräldrar ur grisförtrollningen måste hon arbeta i spökenas badhus.

 • 16/5 kl 21.00 Pojken med cykeln [Bröderna Dardenne]
  (Le gamin au vélo) Belgien 2011. Regi: Jean-Pierre och Luc Dardenne. Längd: 87 min.
  [Artikel]
  Villkorslös kärlek är temat för den här filmen, som fick stora jurypriset i Cannes. Huvudpersonen är den elvaårige Cyril, som har kommit på kant med tillvaron efter att ha blivit övergiven av sin far, ett faktum han först vägrar att inse. Trots hans milt sagt tålamodsprövande attityd tar hårfrisörskan Samantha sig an honom och erbjuder honom ett fosterhem. En fin liten historia, berättad på ett effektivt sätt, där inte en minut känns överflödig.

 • 23/5 kl 19.00 Dogtooth [I ett rum]
  (Kynodontas) Grekland 2009. Regi: Giorgos Lanthimos. Längd: 94 min.
  [Artikel]
  I en vacker villa omgärdad av ett högt staket hålls tre tonåringar fångna av sina föräldrar. De lever i en bisarr värld där det är livsfarligt att lämna tomten, där ordet ”motorväg” betyder ”kraftig vind” och man är redo att bestämma över sitt eget liv först när man tappar sina hörntänder. Den grekiska regissören Giorgios Lanthimo har gjort en av 00-talets mest egensinniga och svårförglömliga filmer.

 

Filmer visade hösten 2013

Torsdagsserien

 • 12/9 kl 19.00 Djupet [Guldkorn]
  Djúpi∂. Regi: Baltasar Kormákur. Island 2012. 95 min.
  [Artikel]
  Den sanna historien om en man som trotsar naturlagen och lurar döden.

 • 12/9 kl 21.00 Psycho [Människa –– Monster]
  Regi: Alfred Hitchcock. USA 1960. 104 min.
  [Artikel]
  Filmhistoriens mest kända duschscen i mysrysarmästaren Hitchcocks regi. Frågan alla vill ha svar på: Vad gör mamma i källaren?

 • 19/9 kl 19.00 At night I fly [Dokumentär]
  Regi: Michel Wentzer. Sverige 2011. 88 min.
  [Artikel]
  Stark och Guldbaggebelönad dokumentär inifrån det beryktade New Folsom Prison bland livstidsdömda fångar.

 • 19/9 kl 21.00 The Imposter [Dokumentär]
  Regi: Bart Layton. Storbritannien 2012. 99 min.
  [Artikel]
  Den försvunne sonen återvänder efter tre år, men han är förändrad. Den nya hårfärgen kan kanske förklaras, men att ögonen bytt färg...

 • 26/9 kl 19.00 Vandring med månen [Hasse Ekman]
  Regi: Hasse Ekman. Sverige 1945. 105 min.
  [Artikel]
  Hasse Ekman på höjden av sin konstnärliga karriär. En lyrisk och stämningsfylld saga med mörka undertoner, om kärlekens hemlöshet och livets udda existenser.

 • 26/9 kl 21.00 Stöten [Hasse Ekman]
  Regi: Hasse Ekman. Sverige 1961. 92 min.
  [Artikel]
  Thriller om en stöt mot Täby galoppbana. Men det går inte som rånarna tänkt sig. Båda Hasse Ekman-filmerna presenteras av filmvetaren Fredrik Gustafsson.

 • 3/10 kl 19.00 Sarahs nyckel [Historiens skuggor]
  Elle s'appelait Sarah. Regi: Gilles Paquet-Brenner. Frankrike 2010. 101 min.
  [Artikel]
  Fängslande film om Frankrikes förintelsehistoria efter Tatiana de Rosnays roman.

 • 3/10 kl 21.00 Away from her [Sarah Polley]
  Regi: Sarah Polley. Kanada 2006. 105 min.
  [Artikel]
  Starkt drama om glömska som orsakar sprickor i en relation. Filmen med Julie Christie i huvudrollen är baserad på en novell av Alice Munro.

 • 10/10 kl 19.00 Avlyssningen [Övervakning]
  The Conversation. Regi: Francis Ford Coppola. USA 1974. 114 min.
  [Artikel]
  En film signerad Francis Ford Coppola med Gene Hackman i huvudrollen som proffsavlyssnaren Harry.

 • 10/10 kl 21.00 Tystnaden [Bergman 50 år senare]
  Regi: Ingmar Bergman. Sverige 1963. 96 min.
  [Artikel]
  Den sista och omdebatterade filmen i Ingmar Bergmans trilogi om existentiella frågor där kommunikation, eller bristen därav, står i centrum.

 • 17/10 kl 19.00 Kagemusha –– Spökgeneralen [Klassiker]
  Kagemusha. Regi: Akira Kurosawa. Japan 1980. 159 min.
  [Artikel]
  Krigsherren närmar sig slutet. För att förvilla fienden söker han en dubbelgångare. En oansenlig tjuv liknar krigsherren på pricken och till sin förvåning befinner han sig plötligt i maktens centrum.

 • 31/10 kl 19.00 Frankenstein [Människa –– Monster]
  Regi. James Whale. USA 1931. 70 min.
  [Artikel]
  Den odödliga historien om hur en vetenskapsman skapar liv i det som dött för en monsterkarriär.

 • 31/10 kl 21.00 Frankenweenie [Människa – Monster]
  Regi: Tim Burton. USA 2012. 87 min.
  [Artikel]
  Tim Burton har gjort filmen om Victor, som tar till extrema metoder för att hålla liv i sin döda hund.

 • 7/11 kl 19.00 På västfronten intet nytt [Historiens skuggor]
  All Quiet on the Western Front. Regi: Delbert Mann. Storbritannien, USA 1979. 123 min.
  [Artikel]
  Delbert Manns version av Erich Maria Remarques klassiska antikrigsroman.

 • 7/11 kl 21.00 Compliance [Guldkorn]
  Regi: Craig Zobel. USA 2012. 90 min.
  [Artikel]
  Hur långt är vi beredda att gå för att lyda auktorieter? Verklighetsbaserad thriller, 2012 års otäckaste film.

 • 14/11 kl 19.00 Den gröna cykeln [Guldkorn]
  Wadjda. Regi: Haifaa Al-Mansour. Saudiarabien/Tyskland 2012. 98 min.
  [Artikel]
  10-åriga Wadjda drömmer om att cykla med pojkarna. Av Saudiarabiens första kvinnliga regissör.

 • 14/11 kl 21.00 Bill Cunningham New York [Dokumentär]
  Regi: Richard Press. USA 2010. 84 min.
  [Artikel]
  Dokumentär om den 84-årige modespanaren som cyklande på New Yorks gator hittar nya trender.

 • 21/11 kl 19.00 The Secret Life of Words [Sarah Polley]
  Regi: Isabel Coixet. Spanien 2005. 115 min.
  [Artikel]
  Sarah Polley och Tim Robbins spelar mot varandra i denna spanska kärlekshistoria som utspelar sig på en oljerigg fylld av hemligheter.

 • 21/11 kl 21.00 Red Road [Övervakning]
  Regi: Andrea Arnold. Storbritannien 2006. 113 min.
  [Artikel]
  Jackie arbetar på bevakningsföretag i Glasgow. En dag får hon syn på ett välbekant ansikte på en av monitorerna. Ett ansikte hon gjort allt för att glömma.

 • 28/11 kl 19.00 Dr Strangelove [Människa –– Monster]
  Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb. Regi: Stanely Kubrick. USA/Storbritannien 1964. 95min.
  [Artikel]
  Peter Sellers briljerar i Stanley Kubricks mästerliga politiska satir om kärleken till krig.

 • 28/11 kl 21.00 Kvinnorna på Rosenstraße [Historiens skuggor]
  Rosenstraße. Regi: Margarethe von Trotta. Tyskland 2003. 136 min.
  [Artikel]
  En film av Margarethe von Trotta om hur en kvinnas dolda förflutna under andra världskriget kommer upp i ljuset.

 • 4/12 kl 19.00 Ingeborg Holm [Klassiker 100 år senare]
  Regi: Victor Sjöström. Sverige 1913. 95 min.
  [Artikel]
  I år är det 100 år sedan Victor Sjöström skapade denna klassiker och därmed startade den svenska filmens guldålder. Victor Sjöström skildrar denna tragiska berättelse om stor förlust och vansinne. Med levande musik framförd av Edward von Past. OBS! Onsdag.

 • 12/12 kl 19.00 Stories we tell [Sarah Polley]
  Regi: Sarah Polley. Kanada 2012. 108 min.
  [Artikel]
  En hemlighet letar sig upp till ytan i Sarah Polleys dokumentär om den egna familjen.

 • 12/12 kl 21.00 Psalmer från köket [Övervakning]
  Salmer fra kjøkkenet. Regi: Bent Hamer. Norge 2003. 95 min.
  [Artikel]
  Ungkarlskartläggning på nära håll i denna skruvade övervakningsfilm från Norge.