Trion från Belleville

Les Triplettes de Belleville Frankrike 2003. Regi & manus: Sylvain Chomet. Producent: Didier Brunner, Viviane Vanfleteren. Art director: Evgeni Tomov. Musik: Benoît Charest, Mathieu Chedid (sång). I rollerna: Béatrice Bonifassi (Triplets), Lina Boudreault (Triplets), Mari-Lou Gauthier (Triplets), Michèle Caucheteux (röst), Jean-Claude Donda (röst), Michel Robin (röst), Monica Viegas (röst), Charles Linton (Charles Prévost Linton). Längd: 81 min.

”Att återge historien gör inte Trion från Belleville rättvisa. Här finns inte ett ämne, en moral utan många lager och det väsentliga är hur den berättas.” [Evgeni Tomov]

Det här är fransmannen Sylvain Chomets första långfilm. Han har tidigare gjort två prisbelönta kortfilmer, The old lady and the pigeons, 1996, och Ugly, poor and sick, 1997. Han utbildade sig från början till serietecknare i Frankrike och har gett ut ett antal seriealbum där. 1988 flyttade Chomet till London där han etablerade sig som en frilansande animatör. Sedan 1993 har han sin bas i Kanada.

Chomet influeras mycket av filmkomiker och deras kroppsspråk, som John Cleese, Jacques Tati och Buster Keaton, för att nämna några. Hans tecknarstil bygger mycket på mim och karaktärsspel, där den komiska tajmingen är viktig. Det tog honom mer än fem år att färdigställa Trion från Belleville, trots att han fått hjälp av flera hundra personer i skapandet. Chomet själv står för manus, storyboard, den grafiska designen och regin.

Jag tänker inte ge mig på att referera historien i den här filmen. Jag kan bara rekommendera filmen som en fantastisk visuell (och i viss mån musikalisk) upplevelse utöver det vanliga. Det är en animation för vuxna och för de barn som ännu inte helt har disneyfierats i sin syn på tecknad film. En gangsterhistoria, en komedi, en satir, eller helt enkelt en vackert tecknad liten historia om hur långt man kan gå för dem man älskar. Oavsett hur man vill benämna filmen som sådan så är det ett faktum att det finns få karaktärer på film som är så värda ett besök som de tre systrarna i Trion från Belleville.

Trion från Belleville har redan lämnat otaliga tittare världen över i ett tillstånd av lycka och djup förvirring.” [Johanna Koljonen]

KHÅ

  

 

© Uppsala Filmstudio