Totos bedrifter

Toto le héros
Regi: Jaco Van Dormael. Manus: Jaco Van Dormael, Laurette Vankeerbergen, Pascal Lonhay, Didier de Neck. Foto: Walther van den Ende. Musik: Pierre Van Dormael. Scenografi: Hubert Pouille. Klippning: Susana Rossberg. Produktion: Iblis Films, Les Productions Philippe Dusart, Metropolis Filmproduction, La RTBF/Belgien 1991. Svensk premiär: 19/2 1993, Lilla Kvarn (Stockholm).
Skådespelare: Michel Bouquet (Thomas som gammal), Jo De Backer (Thomas som vuxen), Thomas Godet (Thomas som ung), Gisela Uhlen (Evelyne som gammal), Mireille Perrier (Evelyne som vuxen), Sandrine Blancke (Alice), Peter Böhlke (Alfred som gammal), Didier Ferney (Alfred som vuxen), Hugo Harold Harrison (Alfred som ung), Fabienne Loriaux (Thomas' mor), Klaus Schindler (Thomas' far), Pascal Duquenne (Célestin som gammal), Karim Moussati (Célestin som ung)
Längd: 91 minuter.


Det är inte alltför ofta som det dyker upp belgiska filmer på svenska breddgrader, men för många blev det en glad överraskning att ta del av Jaco Van Dormaels långfilmsdebut Totos bedrifter. Den väckte något av en sensation när den fick premiär i Belgien 1991 och har sedan fått stor uppskattning på många håll i världen. På Cannes-festivalen samma år fick den t ex Guldkameran för bästa debutfilm, juryns debutpris samt även publikens pris. Den erhöll även fyra Felix-utmärkelser, den europeiska motsvarigheter till Oscars-priserna.

Jaco Van Dormael (född 1957) började sin bana som producent på barnteatrar och jobbade även som clown (vilket märks i Totos bedrifter), innan han började studera film i Paris och Bryssel. Han debuterade 1980 med en oscarbelönad kortfilm och arbetade de följande åren som reklam-, dokumentär- och beställningsfilmare. Att långfilmsdebuten dröjde så länge berodde inte minst på att det komplicerat upplagda manuset, som utspelas på flera olika tidsplan, tog hela fem år att skriva och finna finansiering till.

Utgångspunkten är den 70-årige clownen Thomas som ligger på ett ålderdomshem och tänker tillbaka på sitt liv. Han minns sin tid som en fantasifull pojke uppväxt i en kärleksfull familj och hur han sedan växte upp till en anonym kontorist på ett trist lantmätarkontor. Det känns som om han egentligen aldrig upplevt något värdefullt i sitt liv och i tankarna lägger han skulden till alla misslyckanden på en rik grannpojke, som han nu beslutar sig för att utkräva hämnd på.

”Filmen tar oss med på en vindlande resa genom sin melankoliske hjältes själsliv, komponerad av återblickar och abrupta övergångar mellan nutid och förflutet […]. I ofta drömartade, surrealistiska bilder fångar Van Dormael suggestivt barnets syn på en sällsam och svårbegriplig vuxenvärld och dess ångest för familjens splittring. Även de mest absurda inslagen – såsom att Thomas mongoloide bror föddes i en tvättmaskin, att hans äldre syster avlades då hans far slickade hans mors hand eller att han själv egentligen är miljonärssonen i grannvillan – får en stark pregnans genom att manuset och regin sett till att förankra dem i en övertygande känslomässig verklighet.” (Jan Aghed, Sydsvenska Dagbladet 26/2 1993)

BB

   

© Uppsala Filmstudio