Europa, Europa


Regissören till kvällens film, Agnieszka Holland, är född 1948 i Warszawa. Hennes familj var judisk, vilket ställde till problem då hon på 1960-talet sökte in till filmhögskolan i Lodz, men inte antogs på grund av de då rådande antisemitiska stämningarna i Polen. I stället hade hon dock turen att 1966 komma in vid den berömda FAMU i Prag, där hon hade lärare som Milos Forman och Ivan Passer. Hon deltog i demonstrationerna under Pragvåren 1968 och 1970 satt hon i fängelse under några veckor anklagad för subversiv verksamhet.

1971 återvände hon till Polen. Hon arbetade som regiassistent åt Krzystof Zanussi och ägnade sig dessutom åt teater och TV-teater. Hon kom snart i kontakt med Andrzej Wajda och fram till 1981 arbetade hon som hans manusförfattare.

Holland hade gjort sig känd som en obekväm person och hade mycket besvär med de polska myndigheterna. Så till exempel fick hennes namn inte nämnas i produktionsuppgifterna till flera av de filmer hon skrivit. Trots svårigheterna lyckades hon 1978 få regissera filmen Befrielsen, om skådespelarna på en teater i en polsk småstad. Den belönades med kritikerpriset i Cannes 1980 men förbjöds av censuren i Polen, liksom hennes två följande filmer: Goraczka (1980) och Un femme seule (1981).

När undantagstillståndet i Polen infördes 1981 befann sig Holland på en filmfestival i Sverige. Hon flyttade till Paris där hon återigen fick kontakt med Wajda och skrev manus till Wajdas Danton (1982). 1985 regisserade hon sin första film utanför Polen, Bittere Ernte. Den utspelas under andra världskriget och handlar om en polsk bonde som tar hand om en kvinnlig judisk flykting och om den komplicerade relation som uppstår dem emellan. Filmen fick mycket beröm, till skillnad från Hollands nästa film, Att döda en präst (1988), som blev ett stort fiasko.

Kvällens film, Europa, Europa (på tyska kallad Hitlerjunge Salomon) berättar om den judiske ynglingen Salomon från Polen som undkommer döden genom att utge sig för att vara en hängiven nazist. Filmen blev det stora genombrottet för Holland som regissör. Den orsakade dessutom mycket rabalder bland tyska filmare när den tyska juryn vägrade ta ut den till Oscarsnomineringarna. Efter Europa, Europa har Holland gjort den franska filmen Olivier, Olivier, om en pojke som försvinner mystiskt och återfinns lika mystiskt många år senare, samt den mycket prisade amerikanska Den hemlighetsfulla trädgården (1992) efter F H Burnetts barnbok.

IS

   

© Uppsala Filmstudio