Decemberbrud

Regi: Thaddeus O’Sullivan. Manus: David Rudkin efter en roman av Sam Hanna Bell. Foto: Bruno De Keyser. Musik: Jurgen Knieper. Ljud: Peter Lindsay. Scenografi: Adrian Smith. Klipp: Rodney Holland. Produktion: Jonathan Cavendish. Roller: Donal McCann (Hamilton), Saskia Reeves (Sarah), Ciaran Hinds (Frank), Patrick Malahide (Sorleyson), Brenda Bruce (Martha), Dervla Kirwan (Martha som ung), Michael McKnight (Fregus), Geoffrey Golden (Andrew Echlin), Cathleen Delaney (Agnes), Gabrielle Reidy (Birdie). Svensk premiär: Längd: 90 minuter.


Om en kvinna i dagens samhälle skulle bo och leva ihop med två bröder skulle det säkert pratas en hel del. Tänk er då om samma sak skedde någon gång kring sekelskiftet och på Irland.

Det är just vad som sker i Decemberbrud.

Martha Gomartin har tillsammans med dottern Sarah fått tjänst hos änkeman Andrew Echlin och hans båda söner Hamilton och Frank och flyttar in hos dem. Under en båtfärd omkommer Andrew Echlin. Martha flyttar då tillbaka till sin egen stuga. Hon anser det olämpligt att bo kvar hos de ogudaktiga bröderna som t o m vägrar gå i kyrkan.

Till hennes förskräckelse vägrar dottern flytta med till stugan. Sarah har bestämt sig för att bo kvar och arbeta för bröderna Echlin. En ung ogift kvinna hos två ogifta män. Det passar sig verkligen inte. Samhället rasar. så gör man bara inte. Men Sarah anser att var och en ska sköta sitt.

När Sarah efter en tid blir gravid och får en son vet hon inte vem som är fadern. Frank eller Hamilton? Byborna kräver att hon ska gifta sig om inte annat så för att barnet får ett namn. Sarah själv anser att barnet redan har ett namn. Hennes.

Allt detta sker i ett samhälle som till stor del styrs av den strängt protestantiska Orange-orden, där utomstående slås sönder och samman om de törs sig på att uppvakta någon av samhällets döttrar.

Decemberbrud speglar lite av Irlands moral och sedvänjor, även de religösa konflikterna. En hårdnackad envishet där ingen medelväg tillåts.

Thaddeus O’Sullivan, filmens regissör, är född i Dublin. Efter avslutad filmskola 1975 har han arbetat som manusförfattare, regissör och fotograf. Han har mestadels gjort kortfilmer. Decemberbrud är hans första långfilm. Han har arbetat som fotograf vid åtskilliga produktioner åt British Film Institute.

Decemberbrud är en mycket vacker film, både inomhus och utomhus. Det har filmen att tacka fotografen Bruno de Keyser. de Keyser började sin filmkarriär som assistent åt Sven Nykvist och Pasqualino de Santis och sedan med regissörer som Malle, Bresson, Polanski och Tavernier.

ChA

   

© Uppsala Filmstudio