Le chat et la souris

Le chat et la souris Regi: Claude Lelouche. Manus: Claude Lelouch. Foto: Jean Collomb. Klipp: Georges Klotz. Musik: Francis Lai. Produktion: Les Films 13, Frankrike 1975.
Skådespelare: Michèle Morgan (Madame Richard), Serge Reggiani (Kommissarie Lechat), Philippe Leotard (vän), Jean-Pierre Aumont (Monsieur Richard), Valéri Lagrange (Valéri), Michel Peyrelon (försäkringsman), Christine Laurent (kommissariens dotter), Anne Libert (kommissariens skyddsling). Läng: 105 min. Ej visad på biograf i Sverige.


Inspektör Lechat får i uppdrag att utreda mordet på en finansman: är det ett mord i samband med ett inbrott? eller är änkan skyldig? eller tjänstefolket? eller älskarinnan? eller änkans älskare?, det finns ytterligare misstänkta, och kommissarien grunnar hela tiden på frågan vem som egentligen är skyldig.

Claude Lelouch kan inte beskyllas för att vara kritikernas älskling. I ett nyutkommet filmlexikon beskrivs han på följande sätt: “Han har under 60- och 70-talen haft stora publikframgångar men har samtidigt kritiserats för en mondän och sentimentalt insmickrande berättarstil. Han är tekniskt skicklig och har själv fotograferat flera av sina filmer. Hans favoritämne är brottslighet och udda kärleksförhållanden.”

Det ligger en del i den beskrivningen, men Lelouch har en distans till sitt verk och besitter en viss självironi. Han befinner sig långt ifrån den genikult som upphöjer pretentiöst trams och teknisk inkompetens till stor konst.

Le chat et la souris är en av Lelouchs många filmer som inte visats i Sverige. Han tvinnar i filmen en komplicerad historia på ett finurligt sätt. Under inspelningen lät han inte skådespelarna få del av hela manuset utan de fick bara varje dag det som då skulle spelas in, för att även hos dem uppnå en viss osäkerhet, som sedan förhoppningsvis förmedlas till åskådaren.

HE

   

© Uppsala Filmstudio