Jean från Paris

La belle équipe
Regi: Julien Duvivier. Manus: Charles Spaak och Julien Duvivier. Foto: Jules Kruger. Musik: Maurice Yvain. Scenografi: Jacques Krauss. Produktion: Ciné-Arys Prod., 1936.
Skådespelare: Jean Gabin (Jean, kallad Jeannot), Charles Vanel (Charles, kallad Charlot), Viviane Romance (Gina), Raymond Aimos (Raymond, kallad Tintin), Jacques Baumer (Monsieur Jubette), Raymond Cordy (den berusade), Marcelle Géniat (mormodern), Robert Lynen (René), Charpin (gendarmen), Charles Grandval, Micheline Cheirel, Raphaël Médina, Charles Dorat, Robert Ozanne, Vincent Hyspa. Längd: 101 min. Svensk premiär: Grand 2/8 1937.


Nog är det en på en gång bitter och ljuv, idyllisk och tragisk historia som Duvivier berättar. Den präglas av 30-talets känsla av oro inför vad ödet har att bjuda för överraskningar, av ångest inför kommande katastrofer. Den är en vänskapens Höga visa, som ständigt trasas sönder av tragedier.

Vemodet och bitterheten är några av de element som Duvivier gärna odlar, eller åtminstone odlade i sin tidigare produktion. Jean från Paris har mycket av detta, filmen får här sin grundton, även om inte muntra och ljusa inslag saknas. Duvivier är en mästare i att skifta stämningar och spela på ett helt register.

Jean Gabin fängslade starkt i titelrollen och Viviane Romance spelade ut ett brännhett temperament, samma våldsamma temperament som en gång exploderade i Eldkyssen.

Signaturen Jerome

    

NOTA BENE:
Det existerar två olika slut till filmen Jean från Paris. Efter att ha visats några veckor beslöt man ändra slutet för att det inte skulle bli för ”dystert” och ett nytt slut klipptes ihop. Den kopia Filmstudion har tillgång till har det senare, nya slutet men vi hoppas att även få tag på originalslutet så att ni kan göra en intressant jämförelse.

   

© Uppsala Filmstudio