Det hände en natt

It Happened One Night
USA 1934. Regi: Frank Capra. Manus: Robert Riskin. Producent: Frank Capra. Foto: Joseph Walker. Musik: Howard Jackson.
I rollerna: Clark Gable (Peter), Claudette Colbert (Ellie), Walter Connolly (Andrews), Roscoe Karns (Shapeley), Jameson Thomas (Westley), Alan Hale (Danker), Arthur Hoyt (Zeke), Blanche Friderici (Zekes fru), Charles C. Wilson (Gordon) m.fl. Längd: 105 min.


Året var 1934. Detta var året då den svenska regeringen införde tvångssterilisering, Kalle Anka debuterade i en kortfilm, Adolf Hitler tog över makten i Tyskland, Italien vann fotbolls-VM och julskinkan kostade 1:70 kr/kg.

Detta var också året då Det hände en natt kom ut på biograferna. Filmen som tog storslam på Oscarsgalan året efter och landade inte mindre än 5 stycken statyetter, de fem tyngsta. Bästa film, bästa regi, bästa manus efter förlaga (filmen är baserad på novellen Night Bus av Samuel Hopkins Adams), bästa kvinnliga huvudroll och bästa manliga huvudroll.

Clark Gable spelar journalisten Peter som anar ett scoop då han möter en ung arvtagerska på flykt undan familjen i Florida. Peter erbjuder sig att hjälpa kvinnan att ta sig till New York i utbyte vill han ha första tjing på hennes historia.

Filmens regissör, den Sicilienfödde Frank Capra, står bakom storverk som Arsenik och gamla spetsar samt Livet är underbart. Han har kallats för uppfinnaren av feelgoodfilmen som koncept. Det hände en natt blev den första filmen att ta hem så många statyetter på Oscarsgalan. Detta trots att det var en lågbudgetfilm. Capra var verksam från 1920-talet till 60-talet, men storhetstiden var under 30- och 40-talet.

Jag brukar inte förespråka att man ska använda Oscarsgalans vinnare som en kvalitetsgaranti, absolut inte under de senaste 30 åren, men när det gäller den här filmen så är tycker jag att det finns fog att göra det. Precis som många andra samtida vinnarfilmer så är Det hände en natt fortfarande väl värd ett biografbesök.

KÅH

   

© Uppsala Filmstudio