The Broken Circle Breakdown

Belgien/Nederländerna 2012. Regi: Felix van Groeningen. Manus: Johan Heldenbergh, Mieke Dobbels, Carl Joos, Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch. Producent: Dirk Impens. Foto: Ruben Impens.
I rollerna: Johan Heldenbergh (Didier), Veerle Baetens (Elise), Nell Cattrysse (Maybelle). Längd: 111 min.


För den som uppskattar bluegrassmusik, som inte väjer för stora och svåra livsfrågor, och som tycker att det är skönt att gråta en skvätt på bio ibland, är den belgiska filmen The Broken Circle Breakdown ett måste.

Filmen handlar om en förhållandet mellan Didier, som spelar banjo och sjunger i ett bluegrassband, och Elise, som är tatuerare. De möts, blir kära och får ett oplanerat men älskat barn. Men när deras barn blir svårt sjukt ställs deras olika livsåskådningar mot varandra och sliter hårt på förhållandet.

Den här filmen räds inte för de stora känslorna. Tvärtom förstärker den dem med hjälp av vackert foto och framförallt den makalöst fina melankoliska musiken, för övrigt skriven av en svensk, Björn Eriksson. Den är inte en musikal men nära nog. För när Didier och Elise har nått den punkt då de inte längre kan sätta ord på vad de tänker och känner, är det till musiken de flyr. Och bandet finns alltid där i bakgrunden, ibland kommenterande likt kören i ett antikt drama.

Johan Heldenbergh, som spelar Didier, har också skrivit pjäsen som filmen bygger på.

Filmen nominerades för en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film 2014.

JE

   

© Uppsala Filmstudio