Beautiful Boxer

Omorfos pygmahos
Thailand 2003. Regi: Ekachai Uekrongtham. Manus: Desmond Sim och Ekachai Uekrongtham. Producent: Ekachai Uekrongtham. Foto: Choochart Nantitanyatada. Klippning: Dusanee Puinongpho. Musik: Amornbhong Methakunavudh.
I rollerna: Asanee Suwan (Nong Toom), Sorapong Chatree (Pi Tabell), Orn-Anong Panyawong (NongTooms mor), Nukkid Boonthong (Nong Tooms far), Sitiporn Niyom (Nat), Kyoko Inoue (Kyoko Inoue). Längd: 118 min.


Få sporter är lika förknippade med manlighet som boxning. I ringen tycks allt handla om muskler, testosteron och att golva sin motståndare så fort som möjligt. För den thailändska kickboxaren Nong Toom handlade kampen dock om någonting annat. Toom kom från ett fattigt hem men gjorde under 90-talet kometkarriär med ett enda mål för ögonen - att tjäna tillräckligt med pengar för att kunna genomgå ett könsbyte.

Nong Toom porträtteras i Beautiful Boxer av Asanee Suwan, som själv tävlat inom kickboxning på hög nivå. Filmen var hans skådespelardebut och han var till en början mycket tveksam till rollen som transsexuell boxare. Riskerade han rentav sitt goda rykte genom att uppträda i smink och kvinnokläder? Ett möte med den riktige Toom, som idag arbetar som fotomodell i Bangkok, övertygade dock honom att detta var berättelse som förtjänade att nå ut till världen och i hans rollgestaltning skymtar ingen tveksamhet.

På papperet kan Beautiful Boxers förefalla lite udda i sin kombination av actionladdad kampsportsfilm och känslofyllt identitetsdrama, men det är ett möte som faller väl ut i praktiken. Långfilmsdebuterande regissören Ekachai Uekrongtham närmar sig båda aspekterna med största allvar och det märks att han varit genuint intresserad av att skapa ett autentiskt porträtt av såväl thaiboxaren Toom som transpersonen Toom. Både slagsmål och känslostormar känns verklighetstrogna, vilket gör Beautiful Boxer till en unik filmupplevelse.

FS

   

© Uppsala Filmstudio