Prinsessan Mononoke

Mononoke-Hime
Japan 1997. Regi & manus: Hayao Miyazaki. Producent: Toshio Suzuki. Foto: Atsushi Okui. Musik: Joe Hisaishi.
Röster: Yôji Matsuda (Ashitaka), Karou Kobayashi (Jiko-bô), Tsunehiko Kamijô (Gonza), Yuriko Ishida (San), Masahiko Nishimura (Kouroku), Sumi Shimamoto (Toki), Yûko Tanaka (Eboshi-gozen), Mitsuko Mori (Hii-sama), Hisaya Morishige (Okkuto-nusi) m.fl. Längd: 134 min.


Den animerade filmen Spirited Away hade premiär i Japan år 2001. Filmen slog igenom stort över hela världen hos både kritiker och publik. I dess kölvatten dök sedan en efter en av animatören Hayao Miyazakis filmer upp på repertoaren på de svenska biograferna. Det tog dock ända till 2011 innan det var dags att visa Prinsessan Mononoke för den svenska publiken, 14 år efter premiären i Japan.

Den unge byhjälten Ashitaka dödar en djurgud och drabbas av en förbannelse som, om han inte lyckas häva den, kommer att ta över hans väsen. I sin strävan att häva förbannelsen stöter han på San, Prinsessan Mononoke. Hon är uppfostrad av vargar och har valt att stå på djurens sida i kriget mellan människor och djurgudar.

Som vanligt när det gäller Miyazakis filmer, rör vi oss i sagornas domäner. Detta är dock ingen barnfilm. Till skillnad från hans tidigare charmerande och gulliga filmer Min granne Totoro och Kikis Expressbud, så är Prinsessan Mononoke både mörk och våldsam.

Prinsessan Mononoke blev den första riktigt stora succén för Studio Ghibli, animationsstudion där Miyazaki verkar. Över 13 miljoner japaner letade sig till biograferna för att se filmen så visst är det lite märkligt att den inte kom till Sverige tidigare. Nu är den i alla fall här. Missa inte chansen att få se denna fantasieggande och mäktiga film där natur och kultur står som motpoler i ett episkt krig.

KÅH

   

© Uppsala Filmstudio