Oslo 30 augusti

Oslo. 31. august
Norge 2011. Regi: Joachim Trier. Manus: Eskil Vogt och Joachim Trier. Producent: Hans-Jørgen Osnes och Yngve Sæther. Foto: Jakob Ihre. Klippning: Olivier Bugge Coutté. Musik: Torgny Amdam och Ola Fløttum.
I rollerna: Anders Danielsen Lie (Anders), Hans Olav Brenner (Thomas), Ingrid Olava (Rebecca), Andreas Braaten (Karsten), Malin Crépin (Malin). Längd: 95 min.


Den norske regissören Joachim Trier, som på mycket långt håll tydligen är släkt med sin danska namne, långfilmsdebuterade med den hyllade Repris för sju år sedan. Det var en film om drömmar, ambitioner, vänskap och om att växa upp och hitta sin plats i samhället. Triers andra film, Oslo 31 augusti, utspelar sig i samma miljöer och behandlar i princip samma ämnen. Dessutom ser vi återigen det strålande skådespelarlöftet Anders Danielsen Lie i huvudrollen. Men där Repris var lättsam och livsbejakande känns Oslo 31 augusti allt som oftast som en obehaglig klump i halsen.

Här följer vi den 34-åriga Anders under en strålande sensommardag i Oslo. Anders är drogmissbrukare och håller just på att avsluta en längre tids rehabilitering på landsbygden. Nu är han tillbaks i sin uppväxtstad för att gå på en jobbintervju och samtidigt passar han på att besöka en rad vänner och bekanta. Frågan är dock om dessa möten är ett sätt att återknyta kontakten inför framtiden eller ett tillfälle till att säga farväl.

2011 tilldelades Oslo 31 augusti bronshästen för bästa film på Stockholms filmfestival med följande motivering: ”I den här filmen lär vi känna mannen som hade alla förutsättningar i en fantastisk värld men misslyckades med att göra något av det. Det är en karaktär som är obekvämt ärlig; både mot sig själv och verkligheten omkring honom. Intelligent dialog med en underliggande humor, fantastiskt foto och enastående skådespeleri gör den här filmen till ett perfekt porträtt av regissörens egen generation.”

FS

   

© Uppsala Filmstudio