Möte i Toscana

Copie Conforme
Frankrike 2010. Regi: Abbas Kiarostami. Manus: Abbas Kiarostami. Producent: Claire Dornoy, Marin Karmiz. Foto: Luca Bigazzi.
I rollerna: Juliette Binoche (Elle), William Shimell (James Miller). Längd: 106 min.


En brittisk författare befinner sig i italienska Toscana för att lansera sin senaste bok, där han diskuterar hur kopior i konsten förhåller sig till originalet. Han möter en kvinna och tillsammans ger de sig av på en utflykt.

Marknadsföringen av filmen ledde tankarna till tantromantik i turistmiljöer kring Medelhavet. Som hämtat ur en inredningstidning. Men det här är en film som innehåller mer djup och tänkvärdhet än vad den svenska titeln antyder.

I filmens början får man intrycket att huvudpersonerna aldrig har mötts tidigare. Men efter ett tag infinner sig en osäkerhet. Är deras förhållande verkligen vad det tyck vara vid första anblicken? Skulle de inte lika gärna kunna vara ett etablerat par som låtsas vara några andra personer som en lek? Eller är de tvärtom främlingar, som ger sig in i en lek där de låtsas känna varandra? Är deras relation ett original eller en kopia? Och spelar det i så fall någon roll?

Det ges inte några entydiga svar om sakernas natur. Med andra ord är det fritt fram bilda sig sin egen uppfattning.

JE

   

© Uppsala Filmstudio