Buried

Spanien 2010. Regi: Rodrigo Cortés. Manus: Chris Sparling. Producent: Rodrigo Cortés, Alejandro Miranda. Foto: Eduard Grau.
I rollerna: Ryan Reynolds (Paul Conroy) m fl (röster). Längd: 95 minuter.


Lastbilschauffören Paul vaknar upp i en mardrömssituation. Han är levande begravd i en kista. Han vet inte hur djupt ner han är, var han befinner sig eller vem som hållit i spaden. Allt han har till sin hjälp för att ta sig ut är en tändare och en mobiltelefon.

Regissören Rodrigo Cortés hade inte mycket pengar att tillgå för sin debutfilm, så det gällde att använda dem väl. Det mesta gick till att hyra in den någorlunda namnkunnige skådespelaren Ryan Reynolds. Sjutton dagars inspelningstid var allt man hade råd till, så det gällde att sätta scenerna i första försöket. Omtagningar fanns det inte utrymme för. En liten slant sattes också av till att bygga kistor av olika slag. Det krävdes uppfinningsrikedom för att lösa det kameratekniska.

Vid premiären erbjuds publiken att vid vissa biografer, mot extra betalning, se filmen liggandes i en kista. Några kistor finns inte att tillgå på Slottsbiografen, men vi kan ändå utlova en riktig nagelbitare av det klaustrofobiska slaget.

JE

   

© Uppsala Filmstudio