Lars Lamberts tre Jag

500 JAG – En film om Carin Ellberg
Sverige 1995. Regi: Lars Lambert. Medverkande: Carin Ellberg. Längd: 28 min.

Mellan jag och du
Sverige 1995. Regi: Lars Lambert. Medverkande: Ebba Matz. Längd: 28 min.

Jag tänker på mig själv
Sverige 1995. Regi: Lars Lambert. Medverkande: Marianne Lindberg De Geer. Längd: 29 min.


500 JAG – En film om Carin Ellberg

Carin Ellberg har gjort inte mindre än 500 självporträtt under 10 års tid. Hon kallar det ett ”dagboksmåleri”. Varje porträtt visar hur hon sett sig vid en given tidpunkt, en ständig variation på ett och samma jag, från 25-årig punktjej på Konstakademin till 35-årig konstnär och tvåbarnsmamma.

Mellan jag och du

Ebba Matz utgår från sig själv och sina egna mått, använder sig själv som modell för det mänskliga i sina funderingar kring relationen mellan det allmänna och det personliga. ”Genom att studera sig själv kan man lära känna andra. Och tvärtom.”

Jag tänker på mig själv

Marianne Lindberg De Geer klipper in det egna ansiktet i målningar och fotografier ur konsthistorien och populärkulturens bildvärld. Det handlar om att pröva den egna identiteten genom att leva sig in i andras, en inlevelse som är den röda tråden i allt hon gör. ”Vad det är att vara människa, det är vad jag är intresserad av.”


”Att visa konst i televisionen är ett riskfyllt företag. En som behärskar den konsten är filmaren Lars Lambert.” [Bo B Melander, DN 1991]

Lars Lambert, filmare, fotograf, författare, kulturskribent och föreläsare verksam i Uppsala började som författare men lyckades komma in på den eftertraktade Filmskolans regilinje i mitten av 1960-talet. Stor uppmärksamhet rönte långfilmsdokumentären Deserter USA (gjord tillsammans med Olle Sjögren 1969).

För Uppsalapubliken är han nu kanske mest känd för den serie böcker om Uppsalas stadsbild han givit ut. Men under åren har han även gjort en lång rad filmporträtt av konstnärer, såväl historiska som nu levande. Film som dokument, dokument som film.

Lars Lambert har valt ut dessa tre som ett sammanhållet program.

   

© Uppsala Filmstudio