Det är en dag imorgon också

Sverige 2011. Regi: Johan Carlsson. Producent: Johan Carlsson. Foto: Pehr Arte, Johan Carlsson. Musik: Felix Aneer.
Medverkande: Roy Andersson, Johan Carlsson, Gustav Danielsson, Pernilla Sandström, Magnus Renfors, Johanna Wennerberg m.fl. Längd: 90 min.


Metafilm är ett begrepp för en film som handlar om en film. Det är en dag imorgon också är en metafilm. En film om skapandet av filmen Du levande.

Roy Andersson står ut ganska mycket från mängden i sitt arbete som filmskapare. Inte bara för att filmerna har ett säreget uttryck, utan även när det gäller hur de spelas in. Hans senare filmer har spelats in nästan uteslutande inomhus i en studio där man har byggt upp både interiör och exteriör med omsorgsfull precision. Andersson är pedantiskt noggrann när det gäller detaljer och scenerna spelas in om och om igen, tills det blir helt rätt. Det här är inte en dokumentär som någon utomstående har gjort. Det är en dag imorgon också ger oss snarare en bild av hur det faktiskt är att jobba med Roy Andersson. Här dokumenteras han av en av sina egna. Johan Carlsson tillhörde Anderssons filmteam och spelade in den här filmen i samband med sitt eget arbete med Du levande.

Vi får följa filminspelningen av Du levande, men filmen berör även det faktum att Roy Andersson många gånger har haft svårt att finansiera sina filmer och vi får se hur han försöker värva sponsorer genom frasen: ”Den här filmen är en protest mot traditionell handlingsstyrd film. Det är en protestfilm.”

Jag såg dokumentären på Göteborgs Filmfestival 2011 och då uttryckte Roy Andersson sin glädje och stolthet över sina medarbetare som gjort den här filmen. Regissören skildras med ömhet och respekt av Johan Carlsson och Pehr Arte, men det tycks även som att känslorna är ömsesidiga.

Det är otroligt fascinerande att se hur filmteamet bygger upp en ”flygbild” av Europa, en spårvagn i den lilla studion, hur man skapar illusioner med exteriörerna. Det är lite som trolleri. Direkt efter Det är en dag imorgon också visas Du levande på Filmstudion. Om ni orkar och har tid, se båda två. Det är värt en helkväll!

KÅH

   

© Uppsala Filmstudio