Bright Star

Storbritannien, Australien, Frankrike, 2009. Regi, manus: Jane Campion. Foto: Greig Fraser. Musik: Mark Bradshaw. Klippning: Alexandre De Franchesci. Svensk premiär: 25 december 2009.
I rollerna: Ben Whishaw (John Keats), Abbie Cornish (Frances Brawne), Kerry Fox (Mrs Brawne), Paul Schneider (Charles Armitage Browne), Edie Martin (Margaret Brawne), Thomas Sangster (Samuel Brawbe), Gerard Monaco (Charles Dilke), Antonia Campbell Hughes (Abigail O’Donaghue), Samuel Roukin (John Reynolds). Längd: 119 min.


Jane Campion från Nya Zeeland slog igenom med En ängel vid mitt bord 1990 och vann Guldpalmen med den hyllade Pianot 1993. Andra uppmärksammade filmer hon gjort är Henry James-filmatiseringen Porträtt av en dam, den erotiska thrillern In the Cut och sektdramat Holy Smoke. På senare år har det varit något tystare om henne, varför den hyllade Bright Star (2009) innebar något av en comeback i de större sammanhangen.

Bright Star är ett välgjort kostymdrama om poeten John Keats och hans korta kärlekshistoria med grannflickan Fanny Brawnes. Keats räknas som en av lyrikens största, men dog endast 25 år gammal i lungtuberkulos 1821. Filmen utspelar sig på den idylliska engelska landsbygden, där den fattige poeten avbryter sin läkarutbildning för att helt leva för poesin. Liksom flera andra Campion-filmer står en rakryggad och viljestark kvinna i centrum, den 18-åriga Fanny (spelad av Abbie Cornish) som faller för poeten Keats (Ben Whishaw). Historien berättas ur hennes perspektiv och bygger till stor del på efterlämnade brev.

”Med Bright Star befäster sig Campion som en av de verkligt stora. Här finns spår av såväl Tarkovskijs poetiska berättande som Bergmans psykologiska kraft och noggranna bildspråk. Filmen är ett romantiskt mästervek och ett ode till kärlekens kraft och lidande. De intensiva känslorna mellan de två huvudfigurerna växer sakta men bullrande. […] Poetens odödliga dikter ackompanjeras av fläckfria miljöer, kostymer, Campions sinne för detaljer och en fullständigt makalös ljussättning. Regissören är ett med skaldens ord, bilderna blir visuell poesi och ett förkroppsligande av all den smärta, skönhet och tyngd som pulserar i Keats’ dikter. […] Se Bright Star och hänförs av det storslagna. Årets mest tårfyllda bioupplevelse är en tragedi som inte bör avnjutas utan ett storpack gråtvänliga näsdukar.” (Hanif Sabservari, Upsala Nya Tidning)

BB

   

© Uppsala Filmstudio