R – slå först, slå hårdast

R
Danmark 2010. Regi: Tobias Lindholm och Michael Noer. Manus: Tobias Lindholm och Michael Noer. Producent: Tomas Radoor och Rene Ezra. Foto: Magnus Nordenhof Jønck . Klippning: Adam Nielsen. I rollerna: Johan Philip Asbæk (Rune), Dulfi Al-Jabouri (Rashid), Roland Møller (Mureren), Jacob Gredsted (Carsten), Kim Winther (Fængselsbetjent Kim) Omar Shargawi (Bazhir). Längd: 99 min.


Under 99 minuter stängs vi in på Horsens Statsfängelse tillsammans med Rune, dömd för misshandel och oerfaren förstagångsfånge. Det är en klaustrofobisk kafkalik värld där det är omöjligt att veta vilka regler som gäller och vem man kan lita på. En värld präglad av övergrepp, smutsig droghandel och svek.

Filmen spelades in på ett nyligen nedlagt fängelse, med exfångar och fängelsevakter i de allra flesta av rollerna. Den enda professionella skådespelaren på plats var Pilo Asbaek, som spelar Rune med hudlös närvaro. Enligt filmens regissörer är också allt vi ser i filmen sådant som fångarna upplevt i verkligheten. Det är ingen överdrift att säga att autencitet har varit ett ledord för filmskaparna. Ingen kan heller anklaga R för att vara sentimental. Kanske kan det rentav vara på sin plats att utfärda en liten varning för den som har svårt att hantera filmer som inte lämnar något hopp om försoning. Samtidigt är det just filmens kompromisslöshet som är dess stora styrka.

R tilldelas Göteborgs filmfestivals nordiska pris 2010 med följande motivering: ”I filmen R introduceras vi till en värld som är både inuti och vid sidan av vårt samhälle. En hierarki, en maskin där individens öde inte är obetydligt. Dess hårda osentimentalitet närmar sig smärtgränsen och betonar rigiditeten i fängelsesystemet”.

FS

   

© Uppsala Filmstudio