The Visitor

USA 2007. Regi & manus: Thomas McCarthy. Producent: Michael London, Mary Jane Skalski. Foto: Oliver Bokelberg. Musik: Jan A.P. Kaczmarek.
I rollerna: Richard Jenkins (Walter Vale), Haaz Sleiman (Tarek Kahlil), Danai Jekesai Gurira (Zainab), Hiam Abbass (Mouna Kahlil), Marian Seldes (Barbara), Maggie Moore (Karen), Michael Cumpsty (Charles) m.fl. Längd: 104 min.


Thomas McCarthy debuterade som regissör med filmen The Station Agent, som vi visade på filmstudion hösten 2004. The Visitor är hans andra långfilm, som regissör, men McCarthy har även skådespelat i mängder av filmer och TV-serier, och han medverkar bland annat i Lukas Moodyssons nya film Mammut och Peter Jacksons kommande Lovely Bones (efter romanen som på svenska heter Flickan från ovan av Alice Sebold).

The Visitor är en lågmäld historia. Den handlar om Walter Vale, ekonomiprofessor och änkling som bor i Connecticut och lever ett bekvämt men till synes urbota trist liv. Motvilligt blir han tvungen att släpa sig iväg till New York för att hålla ett föredrag, och upptäcker till sin stora förvåning att hans övernattningslägenhet är bebodd av ett ungt invandrarpar. På grund av, eller kanske snarare tack vare dessa oväntade och, till en början, ovälkomna gäster, tar Walters liv en helt ny vändning.

Precis som i The Station Agent har vi en huvudrollsinnehavare som dragit sig undan omvärlden, men som på grund av omständigheterna blir tvungen att interagera med människor som normalt sett inte skulle ha korsat hans väg. Dessa nya bekantskaper leder i sin tur till helt nya upplevelser, men även till helt nya problem.

The Visitor är ingen feelgood film, men det är ändå den känslan som stannar kvar efter filmen. För även om saker och ting inte nödvändigtvis löser sig på bästa sätt, så är det här en varm skildring av personlig förändring som uppstår i mötet med en annan kultur.

KHÅ

   

© Uppsala Filmstudio