Så firade vi jordens undergång

Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii
Rumänien, Frankrike 2007. Regi: Catalin Mitulescu. Manus: Catalin Mitulescu, Andreea Valean. Producent: In-Ah Lee, Philippe Martin, Catalin Mitulescu, Daniel Mitulescu, David Thion. Foto: Marius Panduru. Musik: Alexander Balanescu.
I rollerna: Doroteea Petre (Eva Matei), Timotei Duma (Lalalilu Matei), Mircea Diaconu (Grigore Matei), Carmen Ungureanu (Maria Matei),Nicolae Praida (Titi), Marius Stan (Tarzan), Corneliu Tigancu (Bulba), Cristian Vararu (Andrei) m.fl. Längd: 106 min.


Rumänien är ett land som fullständigt spottar ur sig kvalitetsfilmer just nu, filmer som både påverkar och berör sin publik och skövlar priser världen över. Den rumänska filmens framfart har bland annat uppmärksammats i Uppsala internationella kortfilmfestival, där de rumänska filmerna har varit framgångsrika och ett av specialprogrammen 2008 ägnades helt åt rumänska kortfilmer.

Framförallt är det 70-talisterna som gör upp med sin barndom. Det kan inte ha varit lätt att växa upp under Ceauşescus sista år som diktator, och de rumänska regissörerna återvänder till detta tema gång på gång. Det är inte långt ifrån att de har skapat en egen genre, ”rumänsk diktatorsdepression”. Vanligtvis är dessa filmer dystra historier där ljusglimtarna är få och framtidsutsikterna mörka. Så är dock inte fallet med Så firade vi jordens undergång.

Visserligen handlar filmen om en tonårsflicka som på grund av sin lätt rebelliska läggning hamnar i yrkesskola, och hennes självmordsbenägne yngre bror, som bestämmer sig för att göra slut på diktatorn en gång för alla. Men berättelsen är skildrad med värme och komiska inslag som trotsar den deprimerade tidsandan. Skådespelarna briljerar i sin ungdom och ger historien ett trovärdigt djup.

För alla som likt jag själv har en dragning till de öststatsromantiska betongmiljöerna där livet går i gråskala, är denna rumänska filmgenre ett välkommet inslag på de svenska biograferna.

KHÅ

   

© Uppsala Filmstudio