Citronlunden

Etz Limon
Israel, Tyskland, Frankrike 2008. Regi: Eran Riklis. Manus: Suha Arraf, Eran Riklis. Producent: Eran Riklis. Foto: Rainer Klausmann. Musik: Habib Shadah.
I rollerna: Hiam Abbass (Salma Zidane), Doron Tavory (Försvarsministern Navon), Ali Suliman (Ziad Daud), Rona Lipaz-Michael (Mira Navon), Tarik Kopty (Abu Hussam), Amnon Wolf (Leibowitz) m.fl. Längd: 106 min.


Det är svårt att göra den här filmen rättvisa genom att beskriva dess handling. Hur man än skriver, oavsett vilka målande ord och utsvävningar man använder sig av, så låter det som en riktigt torr historia. Det är det inte. Citronlunden handlar om en invecklad politisk konflikt, där alla står som förlorare i slutet.

Filmen baserar sig på en sann historia och skildrar en kvinnas omöjliga kamp mot statsmakten. På gränsen till Västbanken bor en palestinsk änka som försörjer sig på sin citronodling. När Israels försvarsminister flyttar in i grannhuset blir citronlunden plötsligt ett hot mot ministerns säkerhet och det beslutas att den ska huggas ner. Hiam Abbass gör, som alltid, ett genuint och trovärdigt porträtt av den enträgna änkan som vägrar att se sin fars livsverk försvinna.

Filmen skildrar en värld som ligger ganska långt ifrån vår svenska vardag. Det är inte många av oss som ens skulle ägna en tanke åt hur många krypskyttar som skulle kunna gömma sig i grannens buskage eller hur många fiender som huserar i deras sovrum och bara väntar på att anfalla oss. I Israel ser verkligheten helt annorlunda ut. Förutom det faktum att man kan fråga sig varför försvarsministern ens flyttar in i en sådan riskhärd till att börja med, så är det inte en helt självklar fråga, huruvida citronlunden som leverbröd är ett starkare skäl för bevarande, än den säkerhetsrisk den utgör för någons liv?

KHÅ

   

© Uppsala Filmstudio