This is England

Storbritannien 2007. Regi: Shane Meadows. Manus: Shane Meadows. Producent: Mark Herbert. Foto: Danny Cohen. Klippning: Chris Wyatt. Musik: Ludovico Einaudi.
I rollerna: Thomas Turgoose (Shaun), Stephen Graham (Combo), Jo Hartley (Cynth), Andrew Shim (Milky), Vicky McClure (Lol), Joe Gilgun (Woody). Längd: 102 min. 35 mm.


Det fanns en tid då ordet skinhead inte var synonymt med rasism och våld utan snarare med musik, mode och gemenskap. Den ursprungliga skinheadrörelsen föddes ur det sena 60-talets modskultur, då brittiska arbetsklassungdomar – svarta som vita – drogs till reggaeklubbar och fascinerades av den jamaicanska musiken och den klädstil som kom att utgöra skinhead-looken. Hängslen, Ben Sherman-skjortor, kängor och eventuellt en porkpie-hatt på en rakad skalle. Men tiderna förändras och i början av 80-talet, när Thatcher styrde och massarbetslöshet och missnöje bredde ut sig, kom skinheadgängen med sin militäriska stil att utgöra en idealisk rekryteringsbas för högerextremistiska rörelser av olika slag.

This is England utspelas under just denna brytningstid. Tolvåriga Shaun, suveränt spelad av Thomas Turgoose, har förlorat sin pappa i Falklandskriget. Han trakasseras i skolan och letar desperat efter någon form av fadersfigur att ty sig till. Allt han söker och lite till finner han i skinheadgängets gemenskap. Ledaren Woody tar honom under sina vingar och livet tycks äntligen börja le mot Shaun. Saker och ting kompliceras dock när den karismatiske gängmedlemmen Combo släpps ut ur fängelset och återvänder till gruppen med nya idéer och mörka framtidsplaner.

Shauns berättelse är i mångt och mycket också regissören Shane Meadows egen. Han växte upp i den lilla småstaden Uttoxeter i norra England, och var i de unga tonåren medlem i ett skinheadgäng. I intervjuer har han berättat att han attraherades av den starka sammanhållningen och den hårda maskuliniteten. Vid ett tillfälle blev han själv den drivande kraften bakom ett våldsdåd, en händelse som i förlängningen fick honom att lämna sin födelsestad och börja arbeta med film. Hittills har han också baserat alla sina långfilmer på sina erfarenheter från uppväxten. Alla präglas de av en rå autenticitet som fått många kritiker att dra paralleller till regissörer som Mike Leigh och Ken Loach. Ett sällskap som Meadows definitivt inte behöver skämmas i. Faktum är att This is England är en uppväxtskildring minst lika stark och gripande som Loachs klassiska mästerverk Kes – Falken.

FS

   

© Uppsala Filmstudio