The Host

Gwoemul
Sydkorea 2006. Regi: Joon-ho Bong. Manus: Chul-hyun Baek, Joon-ho Bong. Producent: Yong-bae Choi. Foto: Hyung-ku Kim. Musik: Byung-woo Lee.
I rollerna: Kang-ho Song (Park Gang-Du, Hie-bong Byeon (Park Hie-bong), Hae-il Park (Park Nam-il), Ah-song Ko (Park Hyun-seo), Du-na Bae (Park Nam-Joo). Längd: 92 min. 35 mm.


Ett vansinnigt flodmoster attackerar Seoul. I ett dunkelt labb beordrar en amerikansk forskare sin koreanske passopp att tömma ut ett ansenligt antal flaskor fyllda med giftiga kemikalier i avloppet. Innan vi vet ordet av blir det Godzilla-vibbar när ett par fiskare fångar en muterad fisk som de skräms av och kastar tillbaka i floden. De anar inte då hur många liv de hade sparat om de matat katten med den fula fisken istället.

Weta Workshop har gjort det igen. De har skapat det mest fascinerande filmmonster som skådats på bioduken sen Spielberg var i form. En dyblöt bjässe med sexdelad käke som växlar mellan att vara ljudlöst akrobatisk då den med sin långa svans svingar sig under broarna samtidigt som den vårdslöst och klumpigt kan komma snubblandes i 100 blås på land. Tänk Hajen möter Alien kryddat med hejdlösa kast mellan djupaste tragik, dramatik, skräck och humor i äkta Sydkoreansk stil.

PS & TS

   

© Uppsala Filmstudio