Amatören

Amator
Regi: Krzysztof Kieslowski. Manus: Krzysztof Kieslowski och Jerzy Stuhr. Foto: Jacek Petrycki. Musik: Krzysztof Knittel. Scenografi: Rafal Waltenburger. Produktionsledare: Wielislawa Piotrowska. Produktion: Film Polski, Warsawa, Polen 1979. Skådespelare: Jerzy Stuhr (Filip Mosz), Malgorzata Zabkowska (Irka, hans hustru), Ewa Pokas (Anna Wlodarczyk), Stefan Czyzewski (direktören), Jerzy Nowak (Osach), Tadeusz Bradecki (Witek), Marek Litewka (Piotrek Krawczyk), Boguslaw Sobczuk (TV-redaktören), Krzysztof Zanussi, Andrzej Jurga. Svensk premiär: Filmstaden (Stockholm) 16/2 1981. Längd: 112 minuter.


Två av Polens kommande talanger, regissören Krzysztof Kieslowski och skådespelaren Jerzy Stuhr, har samarbetat på filmen Amatören, som är en framstående polsk komedi som lätt kommer att vinna framgång efter Moskvafestivalen och hitta vägen till utländska biografer. Kieslowski har jobbat med polska televisionen och deltagit i olika festivaler.

Denna gång har Stuhr tillsammans med Kieslowski bearbetat filmens dialog och skapat denna amatörfilmare efter noggranna studier på denna egensinniga, ömtålig människotyp. Varje sak som Stuhr gör retar skrattnerverna. Men det finns mycket mer också, detta är en parabel över polskt liv framförd med känsla och delaktighet.

Amatörfilmaren, en ung, gift fabriksarbetare, boende i en liten stad intill Krakow, köper en Super 8 kamera för att filma sin nyfödda dotter. Men när en gång det magiska instrumentet hamnar i hans händer, blir han helt förtrollad av att filma allt och alla som rör sig. Vad händer då? Fabriksdirektören har en liten fond för ”kulturella affärer” — och den naiva hjälten ombeds att filma en kommande födelsedagsfest.

[…]

De mästerliga glimtarna är för många för att kunna skildras, men en film i filmen är något helt för sig. Amatörfilmaren gör en film om en dvärgarbetares dagliga rutin i fabriken, en trogen anställd som han visar är en mänsklig varelse precis som alla andra. 16 mm-filmen visas sedan på den nationella televisionen till fabriksdirektörens stora förtret. Resultatet blir att amatörfilmarens chef blir avskedad. Amatörfilmarens fru lämnar honom också. Men TV-visningen blir en stor succé. Nu börjar kommersiella och politiska intressen att hämma amatörfilmarens verksamhet.

Filmen är mycket välgjord. Kieslowski som är en ”enfant terrible” bland de polska regissörerna, tillhör nu tillsammans med Andrzej Wajda och Krzysztof Zanussi den polska topptrion. Zanussi framträder själv i filmen, då han besöker fabriken för att hålla ett föredrag på amatörfilmarens begäran. [Variety, 5/9 1979.]

   

© Uppsala Filmstudio