Stgories we tell

Kanada 2012 Regi: Sarah Polley Manus: Sarah Polley. Producent: Silva Basmajian och Anita Lee. Foto: Iris Ng. Längd: 108 minuter.


Säg den familj som inte bär på en hemlighet, en lögn (om än aldrig så vit) eller ett område som man helst undviker att prata om eftersom det är enklast så. Någon kan ju bli upprörd.

Fotoalbum och gamla hemvideofilmer ger glimtar av det förflutna, men historierna vi bifogar till dem är oftast friserade och förenklade. Vartefter åren går friseras sanningen så att den blir bekväm att bära och inte skaver någonstans.

Den kanadensiska skådespelaren och tillika regissören Sarah Polley ville veta mer än vad fotoalbumet kunde förmedla. Hur var det egentligen med hennes mamma och pappa? Det fanns någonting under den officiella familjebeskrivningen, men vad? Familjemedlemmar, vänner och kollegor till hennes föräldrar får ge sina versioner. Den bild som växer fram är skiftande och ibland motsägelsefull, som livet självt. Historierna vi berättar filtreras genom olika raster och perspektiv. Den yttersta, objektiva, oomkullrunkeliga sanningen låter sig inte naglas fast.

Förutom att filmen handlar om Sarah Polleys familjehistoria, handlar den också om sin egen tillkomst. Vi får följa inspelningsprocessen och både regissören och övriga medverkande ger sin syn på projektet. Den fjärde väggen bryts och det ger en extra dimension till denna berättelse om berättelser.

Hos mig väckte den lust at gå hem och plocka fram gamla familjebilder och fundera över vilka historier jag själv har vuxit upp med och hur mycket sanning det egentligen ligger i dem.

JE

   

© Uppsala Filmstudio