Morvern Callar

Storbritannien, Kanada 2002. Regi: Lynne Ramsay. Manus: Liana Dognini, Lynne Ramsay efter en roman av Alan Warner. Producent: George Faber, Charles Pattinson, Robyn Slovo. Foto: Alwin H. Kuchler. Klipp: Lucia Zucchetti.
I rollerna: Samantha Morton (Morvern Callar), Kathleen McDermott (Lanna), Paul Popplewell (Cat in the Hat), Ruby Milton (Couris Jean), Dolly Wells (Susan), Dan Cadan (Dazzer), Carolyn Calder (Sheila Tequila) m.fl. Längd: 97 min.


Lynne Ramsay är en av Storbritanniens mest intressanta regissörer, det är ett bra skäl att uppmärksamma henne lite extra, vilket Filmstudion gör den här hösten. Till dags dato har hon åstadkommit tre långfilmer, som alla finns med i programmet, och ett antal kortfilmer.

Morvern Caller är en 21-åring vars pojkvän har ledsnat på livet och abrupt avslutat det. Efter sig lämnar han ett manuskript till en roman och en uppmaning till flickvännen att skicka det till ett bokförlag. Hon skickar manuskriptet, men först efter att hon suddat ut hans namn och skrivit dit sitt eget som författare. Den enes död, den andres bröd.

Livet förändras, nya möjligheter uppstår och dörrar som tidigare varit stängda öppnas. Morvern upptäcker en helt ny värld.

Filmen berör, både visuellt och känslomässigt, kanske för att Morvern själv inte visar så mycket känslor för det hon råkar ut för. Ramsay gör filmer som känns. Hennes filmer är obehagliga, kryper in under skinnet på publiken och hon är helt klart en värdig konkurrent till Ken Loach och Mike Leigh när det gäller filmer som levereras som publika käftsmällar. Samtidigt har hon ett fängslande berättarspråk, Ramsay älskas av både kritiker och biopublik. Trots att hon fortfarande står i början av sin karriär, har hon redan ett stort rykte. Morvern Callar tog hem flertalet priser på filmfestivaler världen över.

KÅH

   

© Uppsala Filmstudio