Battle Royale

Batoru rowaiaru
Japan 2000. Regissör: Kinji Fukasaku. Manus: Kenta Fukasaku efter en roman av Koushun Takami. Producent: Kenta Fukasaku. Foto: Katsumi Yanagijima. Klippning: Hirohide Abe. Musik: Masamichi Amano.
I rollerna: Tatsuya Fujiwara (Shuya Nanahara), Aki Maeda (Noriko Nakagawa), Tarô Yamamoto (Shôgo Kawada), Takeshi Kitano (Kitano-sensei), Chiaki Kuriyama (Takako Chigusa), Sôsuke Takaoka (Hiroki Sugimura), Takashi Tsukamoto (Shinji Mimura). Längd: 114 min.


Dagens ungdom är, som alla vet, hopplöst förtappad. Föräldrarna har mist kontrollen över sina barn och i klassrummen är det sedan länge eleverna som styr. De saknar helt enkelt all respekt för den äldre generationen. Och när inte ens Jan Björklund lyckas få ungdomarna att rätta in sig i ledet – vem ska då göra det? Vilka reformer är det egentligen som krävs för att återställa ordningen? Svaret på alla frågor heter Battle Royale.

Till att börja med transporterar man en slumpvis utvald klass från skolans trygga värld till en isolerad ö. Väl där delger man de obstinata tonåringarna spelreglerna: under tre dygn ska de slåss mot varandra på liv och död tills endast en av dem återstår. Alla förses de med elektroniska halsband som övervakar deras rörelser och samtidigt spränger huvudet av den som försöker smita eller på annat sätt försöker avsluta leken. Innan de skickas ut i terrängen utrustas de också med varsitt vapen. Det kan vara en yxa, en K-pist, en giftampull eller varför inte ett grytlock. Sedan kan spelet börja.

Romanen Battle Royale nådde de japanska bokhandlarna 1999 och året därpå hade filmversionen av denna skruvade och mörkt humoristiska framtidsversion av Flugornas herre premiär. Sedan dess har berättelsen om de 48 ungdomarnas kamp för överlevnad även hunnit göra succé som seriealbum, fått en uppföljare och inspirerat andra författare och regissörer. Quentin Tarantino har i intervjuer nämnt filmen som en av sina absoluta favoriter och han handplockade även Chiaki Kuriyama till Kill Bill, där hon gör en roll snarlik den hon gör i Battle Royale. Författaren Suzanne Collins påstår däremot att hon aldrig hört talas om vare sig boken eller filmen, så vi får väl anta att alla likheter med The Hunger Games är rent tillfälliga. Hursomhelst hoppas jag att du inte tänker göra om hennes misstag, det vill säga att missa Battle Royale. Då missar du nämligen en av 2000-talets mest omtalade och stilbildande filmer.

FS

   

© Uppsala Filmstudio