Trädälskaren

Sverige 2008. Regi och manus: Jonas Selberg Augustsén. Foto: Andreas Norin, Harry Tuvanen. Klipp: Anders Tyrland. Klippkonsult: Lena Runge SFK, Michael Leszczylowski SFK. Ljudläggning: Jan Alvermark, Anders Tyrland. Ljudmix: Owe Svensson Studio 24. Producent: Freddy Olsson.
Medverkande: Jonas Selberg Augustsén, Göran Greider, Stefan Edman, Anja Hirdman, Owe Wikström, Anders Tyrland, Andreas Norin, Cay Bond, Martin Lönnebo. Längd: 76 min.


De kommer från Norra Sverige men lever nu 100 mil söderut. Precis som så många andra finner de inte ro i den stora staden utan längtar åter hemåt. Men det är inte bara en återvisit utan de bestämmer sig för att bygga platsen, en trädstuga belägen 14 meter över en vacker älvdal. Under den sommar då trädstugan byggs blir de också mer och mer medvetna om Trädets roll i teologi, filosofi och mytologi. Författare, filosofer, biologer, psykologer, teologer och andra kunskapare blir involverade i stugbygget. Men responsen från de gamla vänner som bott kvar på orten är inte lika god, de har svårt att förstå varför någon vill komma tillbaka till landsbygden. ”Idén till filmen Trädälskaren fick jag av det franska företaget La Cabane Perchèe. Företaget har specialiserat sig på att bygga små fritidsstugor uppe i stora träd och har på kort tid skapat stor efterfrågan runt om i hela Frankrike. Målgruppen har ofta visat sig vara hårt arbetande karriärister från storstadsregionerna. Behovet av att under en helg kunna försjunka i en trädtopps vaggande lugn tycks omättbart. Idén med filmen Trädälskaren är att förflytta denna något märkliga trend även till Sverige. Men filmen handlar inte bara om att bygga stugor i träd. Filmen vill visa trädets centrala roll genom hela mänsklighetens historia. Oavsett vilken livsåskådning eller religion man säger sig tillhöra så står trädet alltid där som en påminnelse om livskraft och uråldrig visdom. Fotosyntesens princip vittnar om en uppfinningsrikedom så genial att den övergår allt mänskligt förstånd och kretsloppets filosofi är något som vår moderna västerländska civilisation för länge sedan tappat kontakt med. Och naturligtvis är relationen till trädet omgiven av en särskild styrka och mystik i Sverige där 235 000 kvadratkilometer av landets totala 450 000 består av skog …” [Jonas Selberg Augustsén ]

Visningen sker i samarbete med Uppsala Internationella Kortfilmfestival, med anledning av den retrospektiva visningen av Jonas Selberg Augustséns kortfilmer som äger rum lördagen 29 oktober kl 15 på Slottsbiografen.

   

© Uppsala Filmstudio