Primer

USA 2004. Regi: Shane Carruth. Manus: Shane Carruth. Producent: Shane Carruth. Foto: Daniel Bueche. Klippning: Shane Carruth. Musik: Shane Carruth.
I rollerna: Shane Carruth (Aaron), David Sullivan (Abe), Casey Gooden (Robert), Anand Upadhyaya (Phillip), Carrie Crawford (Kara). Längd: 78 min.


Ingenjörerna Aaron och Abe har konstruerat en märklig maskin. De är inte helt säkra på vad den gör, men deras beräkningar tyder på att en sekund utanför maskinen motsvarar 1.3 sekunder inne i maskinen. Frågan är vad detta egentligen innebär och vad maskinen kan användas till? Är det rent av möjligt att manipulera tidens gång och vad får de i så fall för konsekvenser för de inblandade?

Primer är Shane Carruths långfilmsdebut och det är verkligen hans film från början till slut. Han är inte bara regissör utan också huvurollsinnehavare, producent, kompositör, rollbesättare, ljudtekniker, redigerare och manusförfattare. Med en budget på skrattretande 7000 dollar, några kompisar och en riktigt bra grundidé har han skapat en film som inte liknar någonting annat i genren. Där de flesta regissörer tenderar att bli yvigt fantasifulla och allmänt tokroliga när det ska resas i tiden närmar sig Carruth ämnet från ett matematiskt och filosfiskt perspektiv. Actionscenerna är få och gapflabben obefintliga. Istället bjuder Primer på avancerad teknisk jargong, tankenötter och teoretiska resonemang som kräver publikens fulla uppmärksamhet. Det må vara en film som handlar om tidsresor, men den har definitivt mer gemensamt med pusselliknande filmer som Pi och The Machinist än Tillbaka till framtiden.

Detta är med andra ord ingen film för dig som längtar efter att resa till dinosauriernas tid, träffa Tutanchamon eller ge dig ut på spektakulära rymdresor i framtiden. Om du däremot gillar filmer som får dig att lägga pannan i djupa veck och rita upp avancerade flödesscheman över handlingen bör du definitivt inte missa Primer.

FS

   

© Uppsala Filmstudio