Omen

The Omen
USA 1976. Regi: Richard Donner. Manus: David Seltzer. Producent: Harvey Bernhard. Foto: Gilbert Taylor. Musik: Jerry Goldsmith.
I rollerna: Gregory Peck (Robert Thorn), Lee Remick (Katherine Thorn), David Warner (Keith Jennings), Billie Whitelaw (Mrs Baylock), Harvey Stephens (Damien Thorn), Patrick Troughton (Father Brennan), Martin Benson (Father Spiletto), Leon McKern (Carl Bugenhagen), Anthony Nicholls (Dr Becker) m.fl. Längd: 111 min.


Omen går ut som den första filmen i höstens onda barn-serie.

Ett barn som dött vid födseln ersätts med ett barn vars mor inte överlevde förlossningen. Det är dock inget vanligt barn de nyblivna föräldrarna får med sig hem, det är självaste Satan som har satt pojken till världen. Ett barn som har gener efter självaste hin håle blir en utmaning för omgivningen. Med tiden börjar det hända riktigt otäcka saker runt barnet, Damien. Ingen är förskonad från hans ondskefulla gärningar.
Regissören Richard Donner har haft en något brokig karriär, men han har ett par filmer som har satt sina spår i filmhistorien. Omen har kommit att bli en klassiker inom skräckfilmsgenren, men det är inte inom den genren som Donner gjort sina största blockbusters. Stålmannen, The Goonies och Dödligt vapen är exempel på filmer han gjort senare. Hans stålman från 1978 kom att bli stilbildande för hur den moderna superhjälten porträtteras på film.

Musiken i Omen blev Oscarsbelönad, filmen listades som en av årets bästa filmer i USA 1976 och den kallades även en av de bästa skräckfilmerna som gjorts någonsin. 1978 fick filmen vara med på en inte fullt så smickrande lista: The Fifty Worst Films of All Time. Det är således inte en film som faller alla i smaken, men Omen har genom åren fått betydligt mer ros än ris hos kritikerkåren såväl som hos publiken. För er som kanske bara har råkat på den halvdana nyinspelningen från 2006, så är originalet betydligt bättre.

KÅH

   

© Uppsala Filmstudio