Konspiration 58 + Kometen

Sverige 2002. Regi: Johan Löfstedt. Foto: Jonas Goldman. Scenograf: Anna Potter. Specialeffekter: Demian Zarins, Henrik Löfgren. Projektledare: Johan von Sydow. Produktion: Johan Löfstedt filmproduktion STAVRO i samarbete med SvT Dokumentär fiktion.
Medverkande: Bror Jacques de Wærn (grundare av KSP 58), Caj Enelli (Olof Arnell, ordförande i KSP 58), Ingrid Lorentzon (kassör i KSP 58), Agne Simonsson, Kurt Hanrin, Sigge Parling (spelare i fotbolls VM 1958), Lars-Gunnar Björklund (sportjournalist), Lennart Johansson (UEFA-ordförande), Tomas Böhm (psykolog), Lasse Sandlin (sportreporter). Bengt Grive (d:o), Ulla-Carin Lindquist, Mats Hådell (studireportrar), Ulf Drakenberg (förläggare), Pär Carlsson, Per Löfstedt, Johan Ahrén, Jon Manker. Längd: 30 min.


Konspiration 58 är en halvtimmes film, ursprungligen gjord för TV, om rörelsen KSP 58, som vill bevisa att fotbolls-VM 1958 i Sverige aldrig ägde rum. Den ingick närmast i en serie fejkdokumentärer vid samma tid som Påtryckaren och Harry Victor. Det fanns en allvarlig underton i det hela. Ytterst handlar det om historierevisionsimen med namn som Robert Faurisson vilka med olika pseudoargument velat ”bevisa” att förintelsen aldrig ägt rum. En TV-kritiker, Ulf Clarén i Sydsvenska Dagbladet, var dock något tveksam inför det hela. Filmen var visserligen rolig men om temat med blufftrenden tillåts breda ut sig kommer TV att hamna i en knepig situation. Man kan förstå det hedervärda uppsåtet i Konspiration 58 liksom varningen att inte alltför mycket lita på TV. Men risken finns att vi hamnar i en pojken och vargen-situation. Till sist kommer vi inte att tro på någonting som sänds i TV och då har man motverkat sitt syfte. Filmare och programmakare som använder lögnen som arbetsredskap gräver en grop åt andra dokumentärfilmare och åt genren överhuvudtaget oavsett hur lovvärt syftet är.

PQ

Kometen är en poetisk betraktelse, en samling dubbel-8-filmer forograferade av Bror Jacques de Waern under 1960-70-talen och – genialt – musiksatt av Leif Jordansson. Samtidigt är det en lektion i hur lätt det är att ljuga med film – sätt in några väl vinklade mellantexter och bilderna ges helt nya innebördder som de aldrig hade vid tagningsögonblicket. Eller slog kometen verkligen ner och utplånade jorden?

NB

   

© Uppsala Filmstudio