Fish Tank

Storbritannien 2009. Regi: Andrea Arnold. Manus: Andrea Arnold. Producent: Kees Kasander. Foto: Robbie Ryan. Klippning: Nicolas Chaudeurge.
I rollerna: Katie Jarvis (Mia), Michael Fassbender (Connor), Rebecca Griffith (Tyler), Kierston Wareing (Joanne), Harry Treadaway (Billy). Längd: 124 min. 35 mm


En morgon i början av 2008 rök 16-åriga Katie Jarvis ihop med sin pojkvän på en järnvägsstation i Essex, Storbritannien. Föga anade hon att raseriutbrottet skulle göra henne till en av 2009 års mest hyllade skådespelerskor. På stationen befann sig nämligen också en rollbesättare som i Jarvis såg just den karisma och frustration som regissören Andrea Arnold var på jakt efter till huvudrollen i sin nya film Fish tank.

Även Andrea Arnold tog en lite annorlunda väg in i filmbranschen. Under 80-talet tillhörde hon det populära TV-programmet Top of the Pops fasta stall av dansare, och kunde varje vecka skymtas bakom dåtidens största popstjärnor. Detta var långt innan kortfilmen Wasp belönades med en Oscar och långfilmsdebuten Red Road gjorde henne till ett av den brittiska filmens stora framtidslöften. Hennes passion för dans har dock inte slocknat, och det är knappast någon slump att den unga Mia (Jarvis) i Fish tank använder just dansen som ett sätt att fly från sin destruktiva tillvaro. Hon har hoppat av skolan och bor tillsammans med sin ensamstående mamma och lillasyster i ett nedgånget hyreskomplex utanför London. Dagarna präglas av tristess, aggressivitet och utanförskap. Allt förändras när mamman kommer hem med sin nya kille, den charmiga säkerhetsvakten Connor, men Mia verkar tveksam till om denna förändring är till det bättre eller sämre.

Fish tank spelades in i kronologisk ordning, och skådespelarna fick bara tillgång till en liten del av manuset i taget så att de inte visste vad som skulle hända med karaktärerna. Detta tillvägagångssätt, som bland annat också användes vid inspelningen av filmstudioaktuella Apan, hjälpte den oerfarne Jarvis att steg för steg orientera sig genom filmens handling. Om detta är nyckeln till hennes storartade insats ska jag låta vara osagt, men Fish tank är hennes film från början till slut. Hon gör rollen som Mia med en glödande intensitet som det är omöjligt att inte bli berörd av.

Att Andrea Arnold går en lysande framtid till mötes råder det knappast några tvivel om. Vad det kommer att bli av Katie Jarvis förefaller mer osäkert. I en intervju med The Times härom året berättade hon att alla pengar hon tjänat på Fish tank var borta, att hon nyss fått en dotter och att hon var tveksam till att ställa sig framför en kamera igen.

FS

   

© Uppsala Filmstudio