All about Eve

USA 1950. Manus och regi: Joseph L. Mankiewicz. Producent: Darryl F. Zanuck. Foto: Milton R. Krasner. Musik: Alfred Newman.
I rollerna: Bette Davis (Margo), Anne Baxter (Eve), George Sanders (Addison DeWitt), Celeste Holm (Karen), Gary Merrill (Bill Simpson), Hugh Marlowe (Lloyd Richards), Gregory Ratoff (Max Fabian), Barbara Bates (Phoebe), Marilyn Monroe (Miss Casswell), Thelma Ritter (Birdie) m.fl. Längd: 138 min. DVD.


Det finns ett antal filmer man bör ha sett. Såna filmer som det refereras till i medierna i tid och otid. Såna filmer som folk liksom räknar med att man kan och känner till. All About Eve är en av dem. Filmen bygger på en novellen The Wisdom of Eve av författarinnan Mary Orr, och den historien i sig är baserad på en sann historia som skådespelerskan Elisabeth Bergner råkat ut för.

En ung kvinna får chansen att möta sin stora idol, aktrisen Margo Channing. Skådespelerskan tycker instinktivt synd om sin beundrarinnan och ger henne en anställning. Efter en tid visar det sig att kvinnan, Eve, kommit med orent mjöl i påsen och att hennes avsikter snarare är att stjälpa än att hjälpa.

Titeln på filmen är något missvisande. Det handlar alls inte bara om Eve. Snarare är det så att det till stor del handlar om Margo, stjärnan, spelad av Bette Davis. Hennes rolltolkning är i det närmaste sanslöst bra och hon bär både filmen och en i övrigt storspelande ensemble på sina axlar.

Det är inte bara skådespeleriet som är fantastiskt. Historien är också riktigt snyggt uppbyggd. Filmen är gjord under Hollywoodfilmens guldålder, då man fortfarande behärskade hantverket till fullo.

På sista tiden har jag hört och läst många mediepersoner som refererar till All about Eve som en av deras absoluta favoritfilmer. Ofta håller jag inte med recensenterna om vad som tillhör det bästa och det sämsta, men den här filmen sitter där den ska. Jäklar vad bra den är!

KÅH

   

© Uppsala Filmstudio