Trasdockan

The Night of the Hunter
USA 1955. Regi: Charles Laughton. Manus: James Agee efter Davis Grubbs roman ”The Night of the Hunter” (1953, svensk översättning ”Nattens onda ögon”, 1955). Produktion: Paul Gregory Productions. Foto: Stanley Cortez. Ljud: Stanford Naughton. Musik: Walter Schumann.Arkitekter: Hilyard Brown.Klipp: Robert Golden.
I rollerna: Robert Mitchum (predikanten Harry Powell), Shelley Winters (Willa Harper), Lillian Gish (Rachel), Evelyn Warden (Icey), Robert Graves (Ben Harper), Billy Chaplin (John), Sally Jane Bruce (Pearl), James Gleason (Birdie), Gloria Castillo (Ruby), Don Beddoe (Walt). Längd: 92 min. Censurförbjuden nov 1955, frisläppt sept 1958 nedkortad med drygt en minut. Svensk premiär: Skandia 31/10 1958.


Nu när vi är inne i årets mörkaste period så är det också dags för en av årets mest monstertyngda högtider. I Sverige har detta visserligen tidigare varit en högtid då ljus har tänts för att hedra de döda, men under åren har den amerikanska traditionen med att spöka ut sig och gå på festligheter med hög skrämselfaktor mer och mer tagit över det svenska firandet.

Det här ser vi på Filmstudion som ett ypperligt tillfälle att få visa tre stora skräckfilmer där hemskheter i det egna hemmet står i fokus. Ett vanligt tema inom skräckgenren, att den trygga inre kretsen, familjen, hemmet, huset, hotas av någon eller något som tränger in och förgör.

Vår Halloweenspecial börjar med Trasdockan, en ond saga, som skildrar människans svartaste och sämsta sidor. Det är berättelsen om en pastor med mycket tvivelaktig karaktär och snedvriden uppfattning om sitt gudomliga uppdrag. Han är på jakt efter stulna pengar från ett bankrån, och i denna jakt kommer han att förfölja bankrånarens två små barn som är i besittning av faderns byte. Som den förrädiska predikant han är, lurar han omgivningen att tro att han står för trygghet, då det i själva verket handlar om en kallblodig man som kliver över lik för att få det han vill ha. Filmen totalförbjöds till en början av den svenska censuren, men släpptes så småningom.

KHÅ/NB/HE

   

© Uppsala Filmstudio