The King of Kong

The King of Kong: A fistful of quarters
USA 2007. Regi: Seth Gordon. Producent: Ed Cunningham. Foto:Seth Gordon. Klippning: Seth Gordon. Musik: Craig Richey. Medverkande: Steve Wiebe, Billy Mitchell, Walter Day, Brian Kuh, Steve Sanders och Mark Alpiger. Längd: 79 min.


2000-talets mest underhållande dokumentär handlar inte om global uppvärmning, undermålig sjukvård eller den italienska maffian. Den handlar om en fet apa som kastar tunnor på en liten rörmokare med mustasch. Den handlar om det klassiska arkadspelet Donkey Kong och dess hängivna tillbedjare.

Man skulle kunna kalla The King of Kong för ett initierat porträtt av en bortglömd subkultur, eller så kan man se den som den klassiska David och Goliat-berättelse den i grund och botten är. En nördig dataspelsvariant av filmer som Rocky och Karate Kid. I ena ringhörnan finner vi den obesegrade mästaren Billy Mitchell, en självgod 42-åring med perfekt fönat hårsvall och stars’n stripes-slips. I andra hörnet har vi ”the underdog” Steve Wiebe, en godhjärtad matematiklärare med dataspel som främsta fritidsintresse. När Billy får veta att Steve nosar på det världsrekord han haft i sin ägo sedan 1984 inser han att uppstickaren måste krossas till varje pris. Konspirationsteorier, antagonism och falskspel leder fram till en konfrontation fullt jämförbar med Darth Vader och Luke Skywalkers värsta sammandrabbningar.

Man kan ana att objektivitet kanske inte varit filmskaparnas främsta ledord under filmandet. Filmen är förvisso en dokumentär i grund och botten, men det är också en lek med klassisk Hollywooddramaturgi och nästan löjligt arketypiska karaktärer. Steve Wiebes maniska träningspass framför spelet i sitt garage för tankarna till Rocky Balboas löpningsrundor, komplett med ”Eye of the tiger” som soundtrack. Allt medan den diaboliske Billy Mitchell skrockar överlägset och droppar syrliga kommentarer om sin motståndare. Det är enkla filmtrick, men självklart fungerar det. Kanske kommer du att vara skeptisk till en början, men efter en timme i dessa herrars sällskap törs jag lova att du kommer att sitta som fastnaglad och hålla dina tummar för att det goda ska segra över det onda. The King of Kong är knappast den mest subtila eller mest lärorika dokumentären du kommer att se i år, men den är vansinnigt underhållande från början till slut.

FS

   

© Uppsala Filmstudio