En enastående studie i mänsklig förnedring

Sverige 2008. Regi: Patrik Eriksson. Producent: Ruben Östlund och Erik Hemmendorf. Foto: Patrik Eriksson, Ruben Östlund, Erik Hemmendorf m.fl. Klippning: Patrik Eriksson. Musik: Robert Görl.
Medverkande: Patrik Eriksson, Ruben Östlund, Erik Hemmendorff, Axel Danielsson, Ylva Gallon och Åsa Karlsson. Längd: 83 min.


Vi lever i en tid då gränsen mellan det privata och det offentliga håller på att suddas ut. Det sociala nätverket Facebook har idag över 100 miljoner aktiva medlemmar och antalet personer som bloggar om sina liv ökar konstant. Möjligheterna till att lägga ut familjealbumet till allmän beskådan, lufta sina främlingsfientliga åsikter eller bara basunera ut vad man ätit till frukost är till synes oändliga. I det sammanhanget känns den självutlämnande dokumentären En enastående studie i mänsklig förnedring – eller ”mobilfilmen” som den också kommit att kallas – som en helt självklar produkt.

När Patrik Erikssons förhållande med flickvännen gick i kras slog regissörskollegorna Ruben Östlund och Erik Hemmendorf på sina mobilkameror och började dokumentera krisen i smyg. Snart föddes idén om att göra en film och Eriksson själv introducerades för projektet. Inledningsvis var han skeptisk, men snart gick han in i rollen som huvudperson och regissör med hull och hår, medan Östlund och Hemmendorf agerade medfotografer. Resultatet blev ett par hundra timmar lågupplösta filmsnuttar som sedan klipptes ihop till 84 minuter pixlig långfilm. Låt dock inte den bristfälliga bildkvaliteten avskräcka dig, för när man väl ser filmen så är det knappast de tekniska aspekterna som upptar ens uppmärksamhet utan snarare det högst privata innehållet. Allt från ångestattacker och medicinering till desperat nätdating och onani dokumenteras. Bitvis är det jobbigt och rentav pinsamt att se, men filmen inbjuder också till mycket skratt och igenkänning. Till exempel är det smått rörande att få vara med när ett gäng grabbar i 30-årsåldern försöker formulera det perfekta SMS:et till en tjej.

Man kan fundera över vad denna ständiga fokusering på det privata, denna till synes outtröttliga nyfikenhet på vad som sker bakom grannens dörr, kommer att leda till i förlängningen. Hur långt är vi beredda att gå i jakten på det autentiska? Blir nästa steg att helt i smyg dokumentera någons förfall och göra underhållning av det? Jag är osäker på om denna utveckling är av godo men det förtar inte det faktum att En enastående studie i mänsklig förnedring garanterat är det bästa Youtube-klipp du kommer att se på bio i år.

FS

   

© Uppsala Filmstudio