Den sista måltiden

Sverige, Danmark, Norge, Finland 2005. Manus och regi: Mats Bigert, Lars Bergström. Producent: Mats Bigert, Lars Bergström. Foto: Charlie Drevstam, Gösta Reiland. Ljud: Thomas Huhn. Längd: 58 min.


Som en sista ”medmänsklig” gärning i ett i övrigt helt omänskligt handlande, har det genom de århundraden som gått varit allmänt vedertaget världen över att dödsdömda ska få en sista festmåltid. En rätt som tilldelas den som fråntagits alla andra rättigheter.

Plötsligt har det dykt upp ett stort antal svenska dokumentärer i filmutbudet, och bra är väl det. För finns det en filmgenre som många svenska filmskapare behärskar, så är det dokumentärfilmsgenren. Dock ska vi inte låta lura oss och tro att alla svenska dokumentärer är bra, men det finns en stor buffé att välja och vraka i och den här terminen har vi på Filmstudion glädjen att kunna visa ett par av dessa.

Den sista måltiden handlar om just det, den sista måltiden innan döden. Filmarna Bigert och Bergström pendlar mellan dagens fängelseberättelser från olika ställen i världen där avrättning fortfarande utövas som straff och de måltider som serverats de dödsdömda bakåt i tiden. Filmen är uppbyggd som ett matlagningsprogram eller varför inte en illustrerad kokbok, där en amerikansk fängelsekock visar hur en dödsdömds mat kan prepareras. Detta varvas med talking heads som berättar om sina upplevelser av samma tema. Historiskt sett var de sista måltiderna ofta ett offentligt spektakel, ibland en riktig festmåltid. Idag känns det mer som en kompensation till fången som inom kort kommer att förlora sitt liv.

Makabert och fängslande.

KHÅ

   

© Uppsala Filmstudio