De första på månen

Pervye na Lune
Ryssland 2005. Regi: Alexej Fedortjenko. Producent: Dmitri Vorobyov. Manus: Aleksandr Gonorovskiy, Ramil Yamaleyev. Foto: Anatoli Lesnikov.
I rollerna: Aleksei Anisimov, Viktoriya Ilyinskaya, Viktor Kotov, Andrei Osipov, Anatoli Otradnov, Igor Sannikov, Aleksei Slavnin, Boris Vlasov m.fl. Längd: 75 min.


För fyrtio år sedan tog Neil Armstrong det där korta steget från jorden till månen. Om det nu inte egentligen utspelade sig i en Hollywoodstudio, som konspirationsteoretikerna gärna vill tro. Och om han nu var först? Sensationellt material hittat i KGB:s hemligaste arkiv avslöjar nämligen att Sovjetunionen redan på 1930-talet genomförde en månexpedition!

Följ den spännande historien i Alexej Fedortjenkos mokumentär De första på månen. Varför nöja sig med en tråkig verklighet när man med lite filmtricks kan få en mycket roligare verklighet?

I hälarna på Woody Allens Zelig och Peter Jacksons Forgotten Silver skapar Alexej Fedortjenko en alternativ dokumentär – inte om hur det faktiskt var, utan om hur det kunde ha varit om fantasin fått råda.

Bilden av människans erövring av rymden har ju aldrig varit en enbart teknologisk bild. Den politiska symboliken av framsteg, kraft, styrka, makt och som metod att ena och lugna folkmassorna – enligt den väletablerade rutinen ”you’ll get pie in the sky when you die” – har säkert varit viktigare än ingenjörers och astronomers drömmar. I Aëlita är perspektivet framtiden, Sovjetunionens expansion. I De första på månen ligger den framtiden i det förflutna och Sovjetunionen har kollapsat. De båda filmerna innesluter rymdålderns storhetstid och också den epok på jorden som utspelade sig långt under raketernas banor.

NB

   

© Uppsala Filmstudio