Stilla liv

Sanxia haoren
Kina 2006. Regi och manus: Jia Zhang-Ke. Foto: Yu Likwai. Klipp: Khung Jinlei. Musik: Lim Gong.
I rollerna: Zhao Tao, Han Sanming, Kai Chen, Ronghu Chen, Jian Chieng, Chuanan Fang, Zhongming He. Längd: 108 minuter.


Han ska ödelägga en stad. Höghusen, affärerna, gatorna, restaurangerna, bostäderna – allt ska han rasera. Han har en slägga.

Där staden låg ska en gigantisk damm byggas. 129 städer och 1711 byar ska utplånas och läggas under vatten. Han Sanming är gruvarbetare och har fått jobb med rivningarna inför dammbygget. Han återvänder till hemstaden Fengjie innan den försvinner under vattnet för att försöka hitta sin fru som han inte sett på sexton år.

Samtidigt kommer sjuksköterskan Shen Hong till staden för att hitta sin man som inte kommit hem på länge. Snart kommer stadens tvåtusenåriga historia, tillsammans med deras privata historier, att uppslukas av vattenmassorna, utvecklingen och framåtskridandet.

I Jia Zhang-Kes film Stilla liv smälter det konkreta och det symboliska ihop utan ansträngning. Realism och poesi går inte att skilja åt. Någonstans påminns man om italiensk efterkrigsfilm, filmer inspelade under uppbyggandet av det sönderbombade Italien, om filmer som Miraklet i Milano, till exempel. Samtidigt kunde hans film inte vara mer aktuell, för att inte säga universell.

NB

   

© Uppsala Filmstudio