The Darjeeling Limited

USA 2007. Regi: Wes Anderson. Manus: Wes Anderson, Roman Coppola, Jason Schwartzman. Producent: Wes Anderson, Roman Coppola, Lydia Dean Pilcher, Scott Rudin. Foto: Robert D. Yeoman.
I rollerna: Owen Wilson (Francis L. Whitman), Adrian Brody (Peter L. Whitman), Jason Schwartzman (Jack L. Whitman), Amara Karan (Rita), Wallace Wolodarsky (Brendan), Camilla Rutherford (Alice), Anjelica Huston (Patricia Whitman), Bill Murray, Natalie Portman m.fl. Längd: 91 min.


Jag var inte särskilt imponerad av The Royal Tenenbaums, men jag föll pladask för Life Aquatic och den här filmen, The Darjeeling Limited är nära en fulländning av Wes Andersons vansinniga verklighet. För det som kändes som ett alldeles för välordnat och strukturerat kaos hos familjen Tenenbaum, går över i total förvirring i Life Aquatic. I The Darjeeling Limited vävs det strukturerade kaoset ihop med den totala förvirringen och blir till en fantastiskt rörig resa där allting känns både overkligt och självklart på samma gång.

The Darjeeling Limited handlar om tre bröder som genom åren mer eller mindre tappat kontakten och därför, på äldste broderns initiativ, gör en resa tillsammans för att hitta tillbaka till varandra. Titeln på filmen kommer från tåget Darjeeling Limited som går tvärs igenom Indien, och det är just på detta tåg som bröderna träffas för att börja sin gemensamma resa.

I Wes Andersons filmer kan allting hända, det finns inga regler för vad som är rimligt eller hur en historia ska vara uppbyggd. Han har en skådespelarfamilj som han väljer att återanvända gång på gång, och det har hittills visat sig vara ett vinnande koncept. Andersons säregna filmer har gett honom en legitimerad kultstatus och vi är många som förväntansfullt ser fram emot hans kommande film, The Fantastic Mr. Fox, som är en animation och beräknas vara färdig för biograferna i november 2009. Men till dess får vi hålla till godo med denna lilla pärla.

The Darjeeling Limited är en film som jag kan se hur många gånger som helst utan att tröttna. Den är späckad av humor, knepiga detaljer och konstigheter, varje sekvens har något nytt att fästa ögonen på och förbryllas över. Brödernas naiva syn på tillvaron och loja reaktioner på allt som händer under resans gång gör det här till en underbart charmig och rolig film. En film som man blir varm i hjärtat av. Det är varken förutsägbart eller traditionellt, men det är ändå typiskt Wes Anderson.

KHÅ

   

© Uppsala Filmstudio