23

23 – Nichts ist so wie es scheint
Tyskland 1998. Regi: Hans-Christian Schmid. Manus: Hans-Christian Schmid, Michael Gutmann, Michael Dierking. Producent: Jakob Claussen, Thomas Wöbke. Foto: Klaus Eichhammer. Musik: Enjott Schneider.
I rollerna: August Diel (Karl Koch), Fabian Busch (David), Dieter Landuris (Pepe), Jan Gregor Kremp (Lupo), Stephan Kampwirth (Jochen Maiwald), Zbigniew Zamachowski (Sergej), Peter Fritz (Brückner), Burghart Klaussner (Weber), Lilly Marie Tschörtner (Beate), Patrick Joswig (Alex), Arnulf Schumacher (Seybert) m.fl. Längd: 99 min.


Jag vill börja med att lyfta ett varningens finger: Den här filmen ska på intet sätt blandas ihop med den amerikanska filmen The Number 23 med Jim Carrey i huvudrollen. Förutom siffran 23 har filmerna ingenting gemensamt. Så var det sagt.

Förra gången vi visade den här filmen på Filmstudion så var det någon i publiken som föreslog att vi skulle ha med den i standardsortimentet varje termin. Det är ingen dum idé egentligen, för det här är en riktigt bra film, men tyvärr har vi ett så begränsat utrymme i programmet att det är svårt att motivera att en film kommer med varje gång. Men nu visas 23 för tredje gången sedan 2001, vilket gör den till den statistiskt mest visade filmen på filmstudion det här decenniet. Vi gör i alla fall vårt bästa för att vara publiken till lags.

23 bygger på en sann historia om Karl Koch, en 19-årig hacker från Hannover i Västtyskland. Under Kalla krigets 1980-tal kom han och hans vänner över topphemlig information genom att ta sig in i den amerikanska regeringens datasystem. Informationen sålde de vidare till KGB. Detta blev inget lyckokast för Koch. Han hamnade i en nedåtgående spiral kantad av drogmissbruk och paranoia. Med den ständiga pressen från Öst isolerade han sig från sin omgivning och gick in i sina egna vanföreställningar och konspirationsteorier. Koch var starkt influerad av Robert Anton Wilsons och Robert Sheas The Illuminatus! trilogi, och hans tillvaro blev mer och mer färgad av dessa böcker. I The Illuminatus! trilogin hänvisar författarna till Enigma 23, dvs Discordianismens tro på att alla händelser har en koppling till siffran 23. Därav filmtiteln.

Vi visade en annan av Hans-Christian Schmids filmer för några terminer sen, Requiem. Även den bygger på en sann historia, om en kvinna i Tyskland under 1970-talet som ansågs vara besatt av demoner. Schmid har blivit rikt belönad på filmfestivaler världen över för sina filmer och det finns helt klart anledning att hålla utkik efter hans nuvarande projekt Storm, som ska gå upp på biograferna under 2009. Förhoppningsvis kommer den även till Sverige.

KHÅ

   

© Uppsala Filmstudio