The science of sleep

La Science des rêves
Regi: Michel Gondry. Manus: Michel Gondry. Foto: Jean-Louis Bompoint. Musik: Jean-Michel Bernard. Land: Frankrike / Italien.
I rollerna: Stéphane Miroux (Gael García Bernal), Stéphanie (Charlotte Gainsbourg), Guy (Alain Chabat), Christine Miroux (Miou-Miou), Mr. Pouchet (Pierre Vaneck), Zoé (Emma de Caunes), Martine (Aurélia Petit). Längd: 105 min.


Herr Goundry är denna gång inte riktigt lika flippad och tankeverksamhetsutmanande som i sina tidigare filmer, Adaptation och Eternal Sunshine. Största orsaken får nog tillskrivas att nämnda filmers manus varit författade av Charlie Kauffman medan manus till Science of Sleep är författat av Michel Gondry i egen hög person. Tro för den skull inte att du slipper undan hans fantastiska fingertoppskänsliga experimentlusta då filmen formligen väller över av drömska, fantasifulla sekvenser där bl.a ridande på jättelika leksakshästar, simmande i rymden och färder i bilar av papp ingår.

I centrum står Stephane, som gestaltar den konstnärliga drivkraften bakom Gondrys skapande och till viss del hans barndom. (För att få fram den rätta känslan filmade regissören i sin före detta bostad i Paris, där han bodde med sin exfru och son medan han hankade sig fram som illustratör.) Han återvänder från Mexiko till Paris för ett jobb som grafisk designer som hans mamma fixat åt honom. Nu visar det sig att jobbet inte är så stimulerande och Stephane får inte direkt utlopp för sina fantasier. En dag träffar han på sin granne Stephanie och tillsammans utvecklar de en relation där de ger sig hän i barnsliga fantasier och kreativa projekt. Problemet med Stephane är att han tillslut inte vet vad som är verklighet och vad som är önskedrömmar.

PS / TS

   

© Uppsala Filmstudio