Mot väggen

Gegen die wand
Tyskland 2004. Regi: Fatih Akin. Manus: Faith Akin. Producenter: Stefan Schubert och Ralph Schwingel. Foto: Rainer Klausmann. Klippning: Andrew Bird. Musik: Lisa Carbon, Fred Ziegert, Marc Chung m.fl.
I rollerna: Birol Ünel (Cahit), Sibel Kekilli (Sibel), Catrin Striebeck (Maren), Güven Kiraç (Seref), Meltem Cumbul (Selma), Demir Gökgöl (Yunus Güner).
Längd: 121 minuter.


Den tyska filmen är verkligen tillbaka på banan. Inte sedan 70-talets storhetstid, då tongivande regissörer som Fassbinder, von Trotta och Herzog tillhörde den europeiska filmeliten, har den tyska filmen varit så framgångsrik som den är idag. Under 80- och 90-talet bestod produktionen mestadels av komedier som ingen utanför landet ville se, men bara under det senaste året har filmer som De andras liv, Requiem och Sophie Scholl nått stora framgångar runt om i världen. En av de regissörer som går i täten för detta segertåg är tyskfödda turken Fatih Akin. Hans Mot väggen var den första tyska film som belönades med Guldbjörnen i Berlin på 17 år.

Filmen är en mörk kärlekshistoria som tar sin början när den gravt alkoholiserade Cahit möter den unga turkiskan Sibel i väntrummet på ett sjukhus. Kvällen innan har de båda misslyckats med att begå självmord. Sibel har fått nog av att ständigt övervakas av sin familj, och när hon får veta att Cahit också har turkisk bakgrund får hon en lite annorlunda idé. Hon föreslår att de ska gifta sig med varandra. Detta blir början på ett tumultartat förhållande, som inte bara visar på kärlekens helande förmåga utan även blottlägger dess destruktiva krafter. Relationen skildras med glödande intensitet av de två huvudrollsinnehavarna, som enligt regissören aldrig lärde sig tycka om varandra. Något som han menar var en fördel snarare än en nackdel under filmandet. Detsamma gäller det faktum att Birol Ünel, som spelar Cahit, brottades med lika stora alkoholproblem som sin rollfigur under inspelningen.

Efter framgången med Mot väggen har Fatih Akin fortsatt att gå sina egna vägar. Bland annat tackade han nej till erbjudandet om att regissera en Harry Potter-film för att istället spela in en dokumentär om Istanbuls musikliv tillsammans med Alexander Hacke från Einstürzende Neubauten. Sådana karriärsval tyder onekligen på stor integritet och ett brinnande engagemang. Just nu är han högaktuell med dramat Från den andra sidan, som belönades med pris för bästa manus i Cannes, och nästa projekt ser ut att bli komedin Soul kitchen med Fassbinders stora stjärna Hanna Schygulla. Kanske kan det bli en komedi som även folk utanför landets gränser vill se?

FS

   

© Uppsala Filmstudio