Matti

Matti – elämä on ihmisen parasta aikaa
Finland 2006. Regi: Aleksi Mäkelä. Manus: Marko Leino. Producent: Markus Selin. Foto: Pini Hellstedt. Musik: Tuomas Kantelinen.
I rollerna: Jasper Päkkönen (Matti Nykänen), Peter Franzén (Nick Nevada), Elina Hietala (Taina), Elina Knihtilä (Mirva), Juha Veijonen (Maisteri, tränaren), Jope Ruonansuu (Oksanen).
Längd: 140 minuter.


Matti är en svart finländsk tragikomedi, baserad på det finska backhoppargeniet Matti Nykänen och dennes kaotiska karriär. Som idrottsman var han en suverän på 1980-talet, med 4 olympiska guld, 7 VM-titlar och mängder av världscupsegrar. Redan som aktiv blev han en myt, men i det privata hade han det svårare.

Så länge de idrottsliga framgångarna i skidbacken höll i sig hölls skandalerna utanför pressen, men efter karriären blev löpsedlarna om hans hejdlösa galenskaper allt flera. Han söp, han slogs och det fanns inte en skandal han inte hamnade i. Han skadade sig, slet ut sig och söp ned sig än mer. Det fanns knappt något han inte försökte sig på: han blev popstjärna, manlig strippa, tablettmissbrukare och fängslades för misshandel och mordförsök.

Det är således ett tacksamt dramatiskt ämne som Aleksi Mäkelä tagit sig an, i en film som inte oväntat blev en stor framgång i Finland. Tidigare har han gjort likaledes mustiga filmer som Finnjävlar (1999) och Stygga pojkar (2003), båda stora framgångar i hemlandet och visade på bio i Sverige.

Även Matti Nykänen själv påstås ha uppskattat porträttet av honom, trots att det verkligen inte drar sig för att ta fram hans mörkaste sidor. Jasper Päkkönen fick stort beröm för sitt nyansrika och trovärdiga porträtt, som lyckas undvika de flesta risker till överspel. Dessutom är bilden av idrottsrörelsen, etablissemanget och medias exploatering av hans kändisskap högst intressant och tänkvärd.

BB

   

© Uppsala Filmstudio