Att återvända

Volver
Spanien 2006. Regi och manus: Pedro Almodóvar. Producent: Esther Garcia. Foto: José Luis Alcaine. Musik: Alberto Iglesias.
I rollerna: Penélope Cruz (Raimunda), Carmen Maura (Irene), Lola Dueñas (Sole), Blanca Portillo (Augustina), Yohana Cobo (Paula), Chus Lampreave (Tía Paula), Antonio de la Torre (Paco), Carlos Blanco (Emilio) m fl.
Längd: 121 minuter.


Almodóvar har under senare år börjat göra filmer som inte nödvändigtvis känns som ett hysteriskt nervsammanbrott från första bilden till den sista. Inget ont om hans tidigare filmer, de har sin charm. Men den gode spanjoren är numera så bra på sitt hantverk att det känns helt tidsenligt att hans filmer har börjat få en mer vuxen känsla.

Att återvända är en komedi/ spökhistoria/ melodram/ mordthriller/ kvinnofilm med musikalinslag, vilket låter betydligt krångligare än det är. Det är dock inte en kvinnofilm i den meningen att den är uteslutande gjord för kvinnor, för så är inte fallet. Det är snarare så att kvinnorna, som alltid i Almodóvars filmer, har den framträdande rollen. Aktriserna sköter dessutom sitt jobb med bravur. Det fläckfria skådespeleriet brukar också vara utmärkande för Almodóvars regissörskap.

Det handlar om den döda kvinnan som går igen. Det handlar om hennes döttrar som är beredda att ta till alla medel för att skydda och ta hand om varandra och familjen. Det handlar om att återvända, att mötas och att förlåta. En känslosam film, humoristisk och stundtals tragisk, men framförallt en film som sprider värme. Det är en film av Almodóvar i sitt esse!

KHÅ

   

© Uppsala Filmstudio