A scanner darkly

Regi: Richard Linklater. Manus: Philip K. Dick (novel), Richard Linklater (filmmanus). Foto: Shane F. Kelly. Musik: Graham Reynolds. Land: USA.
I rollerna: Charles Freck (Rory Cochrane), James Barris (Robert Downey Jr.), Brown Bear Lodge Host (Mitch Baker), Bob Arctor (Keanu Reeves), Cop (Steven Chester Prince), Donna Hawthorne (Winona Ryder), Waitress (Natasha Valdez). Längd: 100 min.


Av dom många försök att fånga atmosfären i Philip K. Dicks böcker på vita duken, Minority Report, Paycheck, Total Recall och Blade Runner så är det väl egentligen bara Blade Runner som kommer i närheten av det kompakta mörkret och dystopin som genomsyrar Dicks böcker. A Scanner Darkly är ett nytt, annorlunda försök. Med sin rotoskopteknik, vilken i princip går ut på att man filmar scenerna som vanligt för att sedan låta animatörer måla över varje bildruta för sig, blir detta en speciell filmupplevelse.

Bob Arctor handlar med droger och burar även in folk som handlar med droger. Han lever i en balansakt som undercover-polis och i en evig kamp mot den senaste innedrogen, Substance-D i syfte att först och främst själv få ta del av dess effekter. Drogerna, paranoian över att bli upptäckt samt att hans riktiga identitet hänger mer eller mindre löst i hans psyke gör detta till en riktigt schizofren historia.

Den når kanske inte upp till Blade Runners storhet men den rekomenderas varmt, om så bara för rotoskoptekniken som gör själva bildupplevelsen till något alldeles extra. Och, om inte så för att få se Kenau Reeves, som tecknad och mer levande än någonsin!

TS / PS

   

© Uppsala Filmstudio