Dirty Pretty Things

England 2002. Regi: Stephen Frears. Manus: Steve Knight. Foto: Chris Menges. Musik: David Byrne, Christian Henson, Nathan Larson. I rollerna: Audrey Tautou (Senay), Sergi Lopez (Sneaky), Chiwetel Ejiofor (Okwe), Sophie Okonedo (Juliette), Benedict Wong (Guo Yi), Zlatko Buric (Ivan). Längd: 97 min.

Detta är berättelsen om Okwe, en ung afrikan och Senay, en ung kvinna från Turkiet, vilka arbetar illegalt på ett mindre hotell i London. En dag gör Okwe en chockartad upptäckt i ett av gästernas rum... ett människohjärta som sitter som stopp i en av hotellrumstoaletterna. Han får plötsligt inblick i en värld där människors värde står i proportion till deras säljbara organ. Han vågar inte berätta vad som hänt för sin skumme chef Sneaky och han kan inte heller gå till polisen, då immigrationsmyndigheten är ute efter honom...

Det blir plötsligt angeläget för dem att fly London där deras värnlöshet i situationen och deras fortsatt brinnande drömmar exploateras.

Dirty Pretty Things, regisserad av Stephen Frears (känd för filmer som My Beautiful Laundrette, Dangerous Liasons, The Snapper och High Fidelity) är en svart samtidsskildring från de illegala invandrarnas London. Utgångspunkten är den verklighet man kan finna i tidningsrubriker och dokumentärer men fiktionsaspekten möjliggör en emotionell identifikation som tvingar åskådaren till ett moraliskt ställningstagande. Hur mycket är ett medborgarskap värt för den som lever i den undre, undre världen, helt utanför lagens skydd? Finns det någon gräns för vad man får sälja? För Okwes chef Sneaky (utmärkt spelad av Sergi Lopez), som står bakom organhandeln på hotellet, är saken lika enkel som för vilken hallick som helst: om en vuxen människa är i den situationen att den fattar beslutet att sälja tillgången till sin kropp eller delar av sin kropp, och det dessutom finns ivriga köpare, är det en glad och lyckad affär för alla inblandade.

En svart film som spelar ut brutal realism mot balanserad symbolik, men som också är spännande med strålande skådespelarinsatser.

PS & TL

 

© Uppsala Filmstudio