Amadeus – director’s cut

USA 2002 (1984). Regi: Milos Forman. Manus: Peter Shaffer. Producent: Saul Zaentz. Foto: Miroslav Ondrícek. I rollerna: F Murray Abraham (Antonio Salieri), Tom Hulce (Wolfgang Amadeus Mozart), Elisabeth Berridge (Constanze Mozart) Simon Callow (Emanuel Schikaneder/Papageno), Roy Dotrice (Leopold Mozart), Christine Ebersole (Katerina Cavalieri/Costanza), Jeffrey Jones (Kejsar Joseph II), Charles Kay (Greve Orsini-Rosenberg), Lisabeth Bartlett (Papagena) mfl. Längd: 180 min.

”Amadeus är en bild av Mozart sedd genom en avundsjuk rivals ögon och filmversionen är i högre grad än pjäsen en hyllning till Mozarts tidlösa musik.” [Peter Shaffer]

Pjäsen Amadeus uruppfördes i London 1979, det var också där filmaren Milos Forman såg den och överväldigades. Pjäsen blev en oerhörd framgång, den gick på Broadway i över 3 år och har spelats över hela världen, bla i Warzawa där Roman Polanski agerade i rollen som Mozart. Efter ett envist uppvaktande från Formans sida ställde till slut Peter Shaffer, pjäsens författare, upp på att skriva ett filmmanus. De arbetade tillsammans i ”splendid isolation” under fyra månader på Formans lantställe för att skapa ett manus som stod helt fritt från teaterversionen. Deras samarbete resulterade inte i någon autentisk historia om Mozarts liv, även om många av episoderna i filmen är tagna ur verkligheten. Filmen Amadeus är en fantasi över olika teman i Mozarts liv, där musiken har en direkt dramatisk roll.

Den här filmen har, likt många andra av Milos Formans filmer, kommit att bli en stor publik- och kritikersuccé. Den kanske inte har nått samma höjder som Gökboet, som visades under mer än 8 år oavbrutet på biograferna i Stockholm (vilket innebär att den fortfarande fanns med på repertoaren då Amadeus hade premiär), men Amadeus tillhör de där filmerna som man bör ha sett.

Huruvida de extra 20 minuterna i Director’s cut gör filmen bättre eller sämre får den som kan sin Amadeus från 1984 utan och innan bestämma. Själv har jag lite svårt att urskilja de nya scenerna, eftersom jag inte sett originalversionen sen den var aktuell på bioduken första gången.

”Ju fler tvivel jag grips av under arbetet, desto mer arrogant måste jag bli för att verkligen tro på att det jag gör kommer att bli världens bästa film” [Milos Forman]

KHÅ

 

© Uppsala Filmstudio